Index Vakbarát Hírportál

Izraelbe menekült a rejtélyesen meggyilkolt argentin ügyészről twittelő újságíró

2015. január 26., hétfő 10:57 | aznap frissítve

Izraelbe menekült és a Háárec című izraeli újság hétfői számában ismertette távozásának körülményeit Damian Pachter argentin-izraeli újságíró, aki elsőként adott hírt Argentínában Alberto Nisman ügyész gyanús haláláról. Az ügyész magát a z elnököt, Cristina Fernández de Kirchnert vádolta meg egy terrortámadás ügyében folyó nyomozás hátráltatásával, írta az MTI.

  Pachter volt az első, aki teljes mértékben megbízható, de meg nem nevezhető forrásból Nisman ügyész váratlan, egy hete bekövetkezett halálát twitter üzenetben azonnal nyilvánosságra hozta. Az argentin elnöki hivatal eleinte az öngyilkosság elméletét támogatta, de a boncolás ezzel ellentétes, egyértelmű eredménye után „rejtélyes gyilkosságnak” minősítette a történteket, később pedig egy argentin hírszerzői konspirációs elmélettel magyarázta Nisman megölését.

A jelenlegi hivatalos álláspont szerint menesztett titkos ügynökök követték el a gyilkosságot, akik előzőleg szándékosan félrevezették az ügyészt, hogy az az elnököt vádolja meg.

Krimi

Az Izraelbe menekült újságírót - annak állítása szerint - titkos ügynökök kezdték követni, feltörték twitteres oldalát és ott a nevében hamis információkat közöltek. Damian Pachter életveszélyes fenyegetéseket is kapott, és ezek hatására elhagyta Buenos Airest. Egy vidéken élő barátjához utazott, majd onnan megszervezve, Tel-Avivba repült.

Alberto Nisman ügyészt pár órával azelőtt ölték meg otthonában, hogy a kongresszus meghallgathatta volna, ő pedig vádja bizonyítékait bemutathatta volna a testületnek. Nisman azzal vádolta Cristina Fernández de Kirchner argentin államfőt, hogy hátráltatta a nyomozást az AMIA Buenos Aires-i zsidó központ ellen 1994-ben elkövetett, 85 emberéletet követelő merénylet ügyében.

Állítólag olyan telefonbeszélgetésekről készült hangfelvételek kerültek a birtokába, amelyek szerint Kirchner rendszere és az argentin hatóságok jól jövedelmező kereskedelmi szerződések fejében az elmúlt években engedtek az iráni zsarolásnak.

Irán, Hezbollah, atom

A Buenos Aires-i zsidó központot ügyében gyanúba keveredtek a helyi rendőrség képviselői,  vádemelére azonban nem került sor. Az eredménytelen nyomozást vezető ügyészt 2005-ben felmentették. A merénylet felelőseinek megkeresésére a később Ferenc pápaként ismertté vált bíboros is felhívta a figyelmet. Az új ügyész, Alberto Nisman 2006-ban a merénylet megrendelésével vádolta meg Iránt. A merényletet nyomozásuk szerint a Hezbollah hajtotta végre. Az ok az lehetett, hogy Argentína lefújta az iráni-argentin nukleáris tárgyalásokat.

Rovatok