Index Vakbarát Hírportál

Csak állami céggel lehet ingyenes a kéményseprés

2015. január 28., szerda 07:45

Önkormányzati és kéményseprő-ipari szervezetek éles kritikával, míg több vidéki település inkább várakozással tekint a kormány azon szándékára, hogy a kéményseprői szolgáltatást az Országos Katasztróvédelmi Főigazgatóság (OKF) szervezetén belül egyesítenék, írta a Magyar Nemzet. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a lapnak azt mondta: a kormány célja, hogy az ingyenessé váló kéményseprői szolgáltatást hosszú távon fenntartsák.

Pogácsás Tibor szerint a kéményseprői ágazat átalakítására azért van szükség, hogy az életvédelmi, kármegelőzési feladatok a hosszú távú rezsicsökkentés fenntartása mellett is megoldottak legyenek.

Erre garanciát csak egy nonprofit működésű állami szolgáltató tud vállalni. 

Az államtitkár hangsúlyozta: az a cél, hogy a kéményseprő szakembereket az új társaság átvegye, azaz rájuk nézve lényegében csak az változna, hogy máshonnan kapnák a fizetést, mint addig. 

Az új rendszer kidolgozása a törvényjavaslat elfogadása esetén kezdődhet meg. Így egyelőre nem tudni, hogy az átszervezés mennyibe kerülne, hogy az OKF milyen szervezeti egység alatt látná majd el a kéményseprést, mint ahogy azt sem, az önkormányzati tulajdonú cégeket integrálják-e vagy új infrastruktúrát is ki fognak-e építeni. 

A kéményseprő ágazat helyzete azután vált igen rosszá, hogy a kabinet 2013-ban e téren is a szolgáltatási díjak mérséklésébe fogott a lakossági energiára is kiterjedő rezsicsökkentés jegyében - írja az újság. Az OKF tájékoztatása szerint országosan 309 település önkormányzata jelezte, hogy a megbízott kéményseprő-ipari szolgáltató nem tudja a továbbiakban ellátni feladatát. Ilyen esetben a katasztrófavédelem jelöli ki az ideiglenes szolgáltatót - amely lehet az addigi társaság is -, az esetlegesen szükséges többletforrásokat pedig a BM hagyja jóvá.

Rovatok