Index Vakbarát Hírportál

Testkamerával ellenőrzik a rendőröket

2015. január 28., szerda 15:36

Egyenruhára rögzíthető testkamerát tesztel a rendőrség március 15-éig a közutakon. Az eszköz rögzíti a rendőrök intézkedéseit – egyaránt védve a zsaru és az állampolgár érdekeit

- idézi a Police.hu a Zsaru magazin cikkét. A mobiltelefon méretű vevőegységből és a járőrök egyenruhájára rögzíthető apró kamerából álló berendezés próbaüzemét 60 napos időtartamra rendelték el.

A próbaüzemen használt kamera egy Európában piacvezető, öltözeten viselhető képrögzítő berendezéseket fejlesztő holland cég gyártmánya. "A felvétel csuklópántra szerelt távirányítóval indítható el és állítható meg. Egyszer az intézkedést végrehajtó, másszor az azt biztosító kolléga szemszögéből készül a felvétel. Eddigi tapasztalataink szerint az intézkedés jogszerűségének és szakszerűségének dokumentálására célszerűbb, ha a biztosítást végrehajtó járőr rögzíti az eseményeket" – nyilatkozta a lapnak Vass Tamás alezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya gödöllői autópálya-alosztályának vezetője.

Mint mondta, a felvételek segíthetnek a történtek tisztázásában, például akkor, ha panasz érkezik a rendőri intézkedésre, bár az elmúlt egyheti próbaidőszakban erre nem volt példa. A kamera ugyanakkor több jogsértést is felvett az elmúlt alig több mint egy hétben, köztük ittas vezetést és droghasználatot is.

A rendőrök szóban és az objektív fölé kihelyezett kitűzővel is figyelmeztetik az állampolgárokat, hogy felvétel készül az intézkedésről. Tapasztalataik szerint ettől az az emberek "lényegesen együttműködőbbek lesznek". A rendőrségi törvény feljogosítja a rendőröket, hogy felvételt készítsenek a rendőri intézkedésben érintett személyekről, tárgyakról, valamint szabályozza a felvétel felhasználásának, tárolásának módját.

Tavaly májusban Olaszországban rendelték el a rendőrök bekamerázását, miután áprilisban egy római tüntetésen egy rendőrt egy tüntetővel szembeni agresszió vádja érte. Első körben a római és a milánói rendőrök egyenruhájára szerelték fel hatszor nyolc centiméteres, 98 gramm súlyú mikrokamerát, ami szükség esetén egyfolytában tizenhárom órán át képes működni.

Rovatok