Index Vakbarát Hírportál

Juhász: Alaptörvénybe ütköznek a belvárosi ingatlaneladások

2015. február 3., kedd 23:44 | aznap frissítve

A kormányhivatalhoz fordul szerdán az ötödik kerületi ingatlaneladások miatt Juhász Péter önkormányzati képviselő, az Együtt társelnöke. Juhászék szerint ugyanis az alaptörvénybe ütköznek a belvárosban 2011 óta történt kedvezményes ingatlaneladások. 

Erről kedd este az RTL Klubon, a Magyarul Balóval című műsorban beszélt. Jogászaikkal arra bukkantak, hogy a törvény szerint nemzeti vagyont csak törvényben meghatározott értékkel lehet átruházni, értékarányosság figyelembevétele mellett. Továbbá a 25 millió forint fölötti értékű ingatlanokat csak pályáztatva lehet eladni.

A jogászaik az alaptörvényből kiindulva végignézték az ingatlantörvényt, és ez alapján arra jutottak, hogy semmissé kell tenni az eddigi eladásokat. Ezt várják egyébként az ügyészségtől is, hogy szólítsa fel az önkormányzatot a szerződések megsemmisítésére. Juhász szerint a vevők és a bérlők sok esetben hozzá sem nyúltak az ingatlanokhoz, hanem újraértékesítették azokat duplahaszonnal. 

Arra a kérdésre, hogy korábban miért nem nézték át a törvényeket, azt mondta, hogy hibáztak, nem volt elegendő kapacitásuk.  Egyelőre csak az ingatlanügyeket vizsgálták meg, de tágítani akarják a kört, és az V. kerületen kívüli eseteket is meg akarnak majd vizsgálni. 

Rovatok