Index Vakbarát Hírportál

Újabb menekülteket szállítottak le Győrben a Railjetről

2015. február 3., kedd 10:26

Újabb határsértőket szállítottak le a Budapestről Münchenbe tartó Railjetről Győrben. A Szövetség utcai őrzött szállóra viszik őket – írja a Kisalföld. Egy koszovói férfit és egy nőt szállítottak le a Budapest, Keleti pályaudvar felől Münchenbe tartó vonatról kedd délelőtt. Úgy, ahogy az hétfőn is történt, érvényes jegyük volt, irataik azonban nem. Tiltott határátlépési kísérlet miatt előállították, majd a Szövetség utcai őrzőtt szállóra viszik őket.

Hétfőn kétszázötven embert szállítottak le egy München felé közlekedő Railjetről Győrnél, a váróterembe terelték őket, majd a rendőrök meleg teát osztottak nekik termoszokból. Érvényes jeggyel, de okmányok nélkül utaztak volna Münchenbe

Mivel mindenáron tovább szerettek volna utazni, nem álltak szóba a rendőrökkel. A koszovói konzul is beszélt velük a helyszínen, majd megkezdték elszállításukat a rendőrök.  Debrecenbe kerülnek a befogadóhelyre, további sorsuk majd később dől el. 

A vasútállomáson hétfőn közel 8 órát várakozó koszovóiak nem tudták hova tenni a szemetet, a takarítás pedig csak akkor kezdődött, amikor kiürült a váróterem –  írja  a Kisalföld. A férfiak, nők és gyerekek vagy hatvan rendőr felügyelete alatt várakoztak a váróteremben. 

A hétfőn előállított migránsoknak nyilatkozniuk kell majd arról, hogy kérnek-e menekültstátuszt. Ha igen, ügyükben ezután a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal jár (BÁH) majd el.

Megkeresésünkre a rendőrség azt írta, 230 koszovói és egy szír állampolgárt tiltott határátlépés szabálysértés kísérlete miatt állították elő a győri vasútállomásról a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra. A határsértők nem rendelkeztek a továbbutazáshoz szükséges dokumentumokkal, ezért átadták őket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak. A BÁH válaszát még várjuk a fejleményekről. 

A Kisalföld úgy tudja, a győri várótermet fertőtlenítették hétfőn este. „Vajon szemeteszsákok kihelyezése és rendszeres ürítése megoldás lett volna?″ – tette fel a kérdést a lap a videó kapcsán.

Korábban írtuk

Hányan vannak, honnan jönnek a Magyarországra érkező menedékkérők? Maradnának vagy mennének tovább a legtöbben? Mi lesz velük, ha a civilek pénze elfogy? >>>  Videósorozatunk első részében a határrendészet munkáját mutattuk be, Csongrád megyei polgárőrök társaságában. A másodikban elindultunk a határon túlra: megnéztük azt a szabadkai találkozóhelyet, ahonnan a határátlépésre indulnak a migránsok.

Dolgoznak, nem bűnöznek címmel arról is írtunk, hogy a kormány bevándorlóellenes szólamai ellenére Európa profitál a bevándorlásból, hiába utálunk mi, magyarok jellemzően látatlanul mindenkit. Ha ott maradok, biztosan meghalok címmel az Iszlám Állam elől Ukrajnán át hozzánk menekülő irakiak történetét dolgoztuk fel. Elsőként az Index írt arról a migránsról is, aki szilveszter éjjel halt meg határátkelés közben Mórahalomnál.

Rovatok