Index Vakbarát Hírportál

Úgy megrohamozták az óbudai Baumaxot, hogy korábban be kellett zárniuk

2015. február 3., kedd 17:36

Kivonul az országból a Baumax, ezért a barkácsáruház mától 40%-os végkiárusítást hirdetett meg minden termékére. Az óbudai áruházba szeretett volna munka után bejutni kollégánk, akinek ez már nem sikerült: az eredetileg hatig nyitva tartó áruház negyed hatkor már nem engedett be senkit, egy papírt ragasztottak ki azzal a szöveggel, hogy biztonságtechnikai és balesetvédelmi okokból nem tudnak több vásárlót fogadni.

Tudósítónk szerint folyamatosan érkeznek a vásárlók, akik fel vannak háborodva, hogy nem tartja be az üzlet a nyitva tartási idejét. Azt mondják, a munka miatt nem tudtak korábban jönni. Az áruház egy dolgozót küldött ki, hogy megnyugtassa az embereket. Ő arról beszél, hogy képtelenek több vásárlót fogadni, az áruház így is sokkal tovább nyitva lesz, mert akkora a sor, hogy az nem megy le hatig. Körülbelül 7-800 ember lehet most az áruáházban. A dolgozó azt is mondta, nagy az esélye annak, hogy holnap is korábban kénytelenek emiatt zárni.

Az ablakon keresztül az látszik, hogy az összes pénztárnál akkora sorok kígyóznak, hogy nem látszik egyiknek sem a vége. A csalódott embereket azzal próbálják nyugtatni, hogy holnap talán kevesebben lesznek. Néhányan a kijáraton próbálnak besurranni, de az áruház odaállított két biztonsági őrt. A divany.hu-n megnézheti napközben milyen tömeg volt az óbudai áruházban, és mit hagytak maguk után.

Ugyanez történt ma a szegedi Baumaxnál is. A delmagyar.hu arról írt, hogy az áruházba egyszerre csak 50 embert engedtek be, hogy elkerüljék a kezelhetetlen tömeg kialakulását. A hirosvény.hu-n pedig arról számoltak be, hogy Kecskeméten rendőri biztosítás mellett zajlott a Baumax megrohamozása. A bejutás két-három órát vett igénybe.

Ahogy arról korábban beszámoltunk , január 21-én jelentette be a Baumax, hogy kivonul Magyarországról. A vezetés a nehéz gazdasági körülményekkel indokolta a lépést, bútorboltok jöhetnek a barkácsáruházak helyére. A cég közleménye szerint a vállalat inkább az osztrák, cseh és szlovák piacra koncentrál majd.

"Mindig is azt vallottuk, hogy maradni akarunk Magyarországon. A nehéz gazdasági körülmények miatt azonban minden erőnket a másik három országra kell összpontosítanunk és Magyarországtól el kell búcsúznunk" − mondta Michael Hürter, a Baumax igazgatótanácsának elnöke a cég MTI-hez eljuttatott közleményében.A 14 áruházat áprilisig bezárják. A telephelyek ingatlanjait a XXXLutz Bútorlánc veszi át és hasznosítja a továbbiakban.

A magyar piacon egy ideje bajban vannak a barkácsláncok, évek óta beszélnek arról, hogy a hazai piac legfeljebb két nagyobb céget képes eltartani.A nyilvánosan elérhető adatokból kiderül, hogy míg 2008-ban az akkor ötszereplős barkácspiac együttesen 3 milliárd forintnyi adózott eredményt termelt, ez 2011-re hatalmas veszteségbe fordult, a Baumax is évek óta veszteséges.

Rovatok