Index Vakbarát Hírportál

937 határsértőt kaptak el Csongrád megyében

2015. február 9., hétfő 10:24

25 esetben 937 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök vasárnap Csongrád megye déli részén – írja a Police.hu. A legnagyobb számú csoportot 12 óra 15 perckor fogták el Ásotthalom külterületén, ott 89 koszovói állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt.

A rendőrség közölte, a határsértők közül 880 koszovói, 41 afgán, nyolc kongói, hat szír, egy-egy pedig ghánai, illetve nigériai állampolgárnak vallotta magát.

A legnagyobb csoportot dél körül fogták el Ásotthalom külterületén, ott 89 koszovói állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt.

A határsértők menedékkérelmet nyújtottak be, ügyükben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal jár el.

Albánia és Montenegró is népszerű útvonal

Már nemcsak Szerbia, hanem Albánia és Montenegró felé is indulnak koszovói migránsok, írja az MTI. Azért kerestek új útvonalat, mert a Koszovót Szerbiával összekötő merdarei átkelőn visszafordítják azokat az autóbuszokat, amelyekkel eddig tömegesen jutottak át a koszovóiak Szerbiába.

A Politika című szerb napilap arról számolt be hétfőn, hogy nem csökken a Koszovót elhagyók száma, ám a legtöbben most már elkerülik a merdarei átkelőt.

A Prizren Press című koszovói lapnak az albán határőrség is megerősítette, hogy egyre többen kelnek át abba az irányba is, és amikor megkérdezik tőlük, mi a beutazásuk célja, akkor azt mondják: szórakozni, kikapcsolódni mennek, „de soha nem térnek vissza”.

A belgrádi Politika arra is emlékeztetett, hogy a múlt hét végén naponta több mint ezer határsértőt fogtak el a szerb-magyar határon. A szerb hatóságok pénzbüntetést szabtak ki azokra, akiket még a határ szerb oldalán fogtak el. Azok a határsértők pedig, akiket már a magyarországi oldalon fogtak el, menedékkérelmet nyújtottak be a lap tudomása szerint.

A Zeri című pristinai lap megállapítása szerint a koszovóiakat nem tántorítják el a szerb-magyar határon, illetve Magyarország területén elfogott koszovói albánokról szóló hírek, továbbra is az EU országaiban látnak lehetőséget „egzisztenciális biztonságuk megteremtésére”.

Megerősítik a szerb határellenőrzést, és a szerb-magyar határt a határőrség mellett hétfőtől a rendőrség és a csendőrség is védi majd, jelentette be Nebojsa Stefanovic belügyminiszter hétfői belgrádi sajtóértekezletén.

Korábban írtuk

Hányan vannak, honnan jönnek a Magyarországra érkező menedékkérők? Maradnának vagy mennének tovább a legtöbben? Mi lesz velük, ha a civilek pénze elfogy? >>> Videósorozatunk első részében a határrendészet munkáját mutattuk be, Csongrád megyei polgárőrök társaságában. A másodikban elindultunk a határon túlra: megnéztük azt a szabadkai találkozóhelyet, ahonnan a határátlépésre indulnak a migránsok.

Dolgoznak, nem bűnöznek címmel arról is írtunk, hogy a kormány bevándorlóellenes szólamai ellenére Európa profitál a bevándorlásból, hiába utálunk mi, magyarok jellemzően látatlanul mindenkit. Ha ott maradok, biztosan meghalok címmel az Iszlám Állam elől Ukrajnán át hozzánk menekülő irakiak történetét dolgoztuk fel. Elsőként az Index írt arról a migránsról is, aki szilveszter éjjel halt meg határátkelés közben Mórahalomnál.

Rovatok