Index Vakbarát Hírportál

Százmilliós csalás miatt nyomoznak az Összefogás Párt vezetője ellen

2015. február 11., szerda 12:30

A Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást folytat Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke ellen, mert a gyanú szerint ukrán állampolgároktól fogadott el pénzt magyar állampolgárságot ígérve nekik.

Az Index információi szerint 2013-ban és 2014 elején Szepessy közvetítők útján 600-650 ukrán állampolgártól kért és kapott kisebb-nagyobb összegeket euróban, és azt vállalta, hogy segít nekik a magyar hatóságoknál.

Szepessy akkoriban az Összefogás Párt vezetőjeként saját miniszterelnök-jelölttel indult az országgyűlési választáson. A külföldieknek azt állította, el tudja intézni nekik a magyar papírokat. A felvett pénzekért kezdetben csupán szóbeli ígéretet tett a közreműködésre, később azonban egy önkormányzat körpecsétjével ellátva nyilatkozatot is adott az ügyfeleknek. A segítség azonban elmaradt, sőt Szepessy is elérhetetlenné vált.

Úgy tudjuk, az egyre türelmetlenebb ügyfelek magánnyomozót fogadtak, hogy kiderítsék, mi a helyzet Szepessy közreműködésével. A magánnyomozó vizsgálódása aztán végképp megerősítette a gyanújukat, hogy a magyar kispárt vezére, az egykori monoki polgármester rengeteg embert csapott be, és összesen legalább 200-250 millió forintnak megfelelő eurót tett el az ígért szolgálataiért.

Több ukrán állampolgár is a rendőrséghez fordult, és négyen tanúvallomást is tettek. Az ügyben tavaly év végén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrség kezdett nyomozni, majd az iratok átkerültek a Központi Nyomozó Főügyészségre.

Nagy Andrea főügyészségi szóvivő az Index kérdésére megerősítette a vizsgálat tényét, de a részletekről nem adtak tájékoztatást. A szóvivő annyit elárult, hogy a nyomozás menetét nem befolyásolja az sem, hogy a veszprémi időközi országgyűlési képviselői választáson induló Szepessynek képviselőjelöltként mentelmi joga van. Az ügyészség szerint mentelmi joggal rendelkező személyt érintő ügyben is folyhat nyomozás, csak kényszerintézkedés nem alkalmazható vele szemben, és a megalapozott gyanú mindaddig nem közölhető, amíg az arra jogosult a mentelmi jogát fel nem függesztette. Az ügyészségi nyomozás határideje 2015. április 3., amely szükség esetén meghosszabbítható.

Megpróbáltuk megkérdezni Szepessy Zsoltot is az ügyről. Tavalyi telefonszáma már nem működik, ezért a párt „kapcsolattartóján” keresztül jutottunk el a pártelnök személyi titkárához, aki átadta mobilját az elnöknek.

Szepessy Zsolt szerint karaktergyilkosság és lejárató akció áll a hír mögött. Az Összefogás Párt vezetője úgy véli, hogy ez a magyar politika általános problémája, hogy ha valaki megpróbál tevékenyen beszállni az ügyekben, akkor azonnal igyekeznek lejáratni. Szepessy azt elismerte, hogy tudomása van külföldi állampolgárok által kezdeményezett vizsgálatról, de érdekes fordulattal azt állította, a kezében van a nyíregyházi ügyészség megszüntető határozata, amely kimondta, hogy nem követett el bűncselekményt.

Rovatok