Index Vakbarát Hírportál

Osztrák szuperlabradorok találtak nyomot a soroksári gyilkossági ügyében

2015. február 11., szerda 08:14

A világon egyedülálló osztrák nyomkövető labradorokat is kölcsönkért a magyar rendőrség a soroksári gyilkosság felderítéséhez. A kutyák még 14 hónappal a gyilkosság után is megtalálták a 36 évesen meggyilkolt Kardosné Gyurik Krisztina szagnyomát, írja a Blikk.

A tetthelynél még tavaly novemberben több mikrobusz és terepjáró tűnt fel, majd lezárták a területet. A Blikk úgy tudja, ezekkel a mikrobuszokkal érkeztek az osztrák rendőrök és a speciális kutyáik, és három napig járták a környéket magyar kollégáikkal. A kutyák nemcsak a tett helyszínén, hanem egy másik futóúton, egy utcán és egy lépcsősoron is kiszagolták Krisztina nyomát.

Az osztrák rendőrség nem adott bővebb tájékoztatást a lapnak a nyomozásról, mivel az ügy még folyamatban van.

Az osztrák rendőrség Bad Kreuzenben és Wien-Strebersdorfban üzemeltet kutyakiképző központokat, ahol a kiválasztott ebek 15-18 hónapos korukban kapják meg a védelmi és kutatási alapkiképzést. Ezt követően tehetségük szerint osztályozzák és speciális továbbképzésekre javasolják őket. A „mélyen szagló” egyedekből lesznek a legjobb nyomkeresők. Ezek a bőrkorpamaradványok és az izzadságcseppek alapján is meg tudják állapítani egy személy útvonalát, de a letaposott növényeken és eltaposott élőlényeken is felismerik cipőjének illatmaradványát. Jelenleg több mint 230 nyomkövető kutya van az osztrák rendőrség állományában, de közülük csak néhányan képesek arra, hogy évek múltán is szagmintát találjanak.

Rovatok