Index Vakbarát Hírportál

Beteljesül Kövér László nagy álma

2015. február 15., vasárnap 23:42

Elkezdődik hétfőn a parlamenti idény, és a tavaszi ülésszak rögtön egy nagy meglepetést is tartogat a képviselőknek. Kövér László kétheti ülésezést javasol, amit az ellenzék egységes tiltakozása ellenére hétfőn meg is szavazhat a Fidesz-KDNP. Készüljünk fel, mostantól minden második héten lesz csak tele a parlament. Orbán Viktor egyelőre nem értékeli az évet.

Nem mondhatjuk, hogy unalmasan telt a politikai holtszezon az elmúlt hetekben. Az Orbán-Simicska háború vagy a veszprémi időközi választás gondoskodott arról, hogy sokat foglalkozzon politikával az is, akit kevésbé érdekel.

Hivatalosan azonban hétfőn kezdődik az idény, most ül össze ugyanis először a parlament az idén. Megkezdődik tehát a tavaszi ülésszak, amely rögtön hatalmas meglepetést tartogat a képviselőknek.

Kövér László házelnök javaslatára ugyanis alapvetően megváltozik az Országgyűlés munkarendje, és márciustól már be is vezetik a kétheti ülésszakot, ha a Fidesz-KDNP ma ezt megszavazza. (Megszavazza, azt ígérték.)

Kövér javaslatának a következő a lényege: a parlament mostantól nem egy, hanem két hétre fogadja el napirendjét. Az egyik héten hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön lesznek plenáris ülések, míg a másik héten csak a hét első napján.

Hetente lesz ülés, de az ülések kéthetesek lesznek

- fogalmazott Gulyás Gergely fideszes parlamenti alelnök, de ettől nem biztos, hogy érthetőbbé válik a szisztéma.

A legfőbb változás abban rejlik, hogy a második héten nem lesznek szavazások, interpellációk, vagyis a képviselők többsége várhatóan jó messzire elkerüli majd az Országházat. Hiszen ha nem kell határozatképesség, nem kell gombot nyomogatni, nem járnak be a képviselők - ezt rengeteg esetben tapasztalhattuk eddig is.

A kétheti ülésezés persze az ellenzéknek fájhat a legjobban, hiszen így csak kéthetente lesznek a figyelem középpontjában az ellenzéki felszólalók. Nem is véletlen, hogy a következőképp reagáltak erre az ellenzékiek:

Orbán még nem értékel

Az ellenzéki tiltakozások ellenére aligha fig változtatni Kövér László az elképzelésén. Borítékolhatjuk, hogy csont nélkül megszavazzák ezt a kormánypárti képviselők. Emellett azonban egyéb napirendi pontokkal is foglalkozik a héten a parlament.

Mindenekelőtt egy szomorú kötelességüknek tesznek eleget a képviselők, megemlékeznek a januárban elhunyt Lasztovicza Jenő fideszes országgyűlési képviselőről. Ezután napirend előtti felszólalások, interpellációk, kérdések, azonnali kérdések. Orbán Viktor egyelőre nem jelentkezett napirend előtti felszólalásra, a miniszterelnök tehát egyelőre nem tart évértékelőt.

Ezt követően várhatóan négy javaslatot vitatnak meg a képviselők:

A szerdai ülésnapra előzetesen két kormányzati törvényjavaslat általános vitáját vették fel. Az egyik a polgári perrendtartásról szóló törvény módosítása - amely alapján a sajtó-helyreigazításhoz hasonló eljárás védené a képmáshoz fűződő jogokat -, továbbá a paksi erőmű bővítésével kapcsolatos indítvány. Ez utóbbi alapján még nagyobb titok övezné a paksi beruházást, a paksi bővítés közbeszerzéseit ugyanis nem lenne kötelező nyilvánosságra hozni.

Rovatok