Index Vakbarát Hírportál

Félmilliós festménnyel lepte meg hű államtitkára Lázár Jánost

2015. február 17., kedd 06:52

Rendhagyónak mondható miniszter-államtitkár viszonyról rántja le a leplet a Blikk. A lap ugyanis megtudta, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nem csekély ajándékot kapott nemrég egyik legközelebbi munkatársától, a politikai államtitkárától, L. Simon Lászlótól: egy nagyjából fél millióért vásárolt festményt.

A Blikknek Lázár János megerősítette, hogy L. Simontól kapta a képet, amely amúgy Lázár Jánost ábrázolja. A dr Máriás néven ismert Máriás Béla által festett

Lázár János piruettezik, miközben piros hó esik című műről van szó, 

amely a miniszert feltehetően vadászat közben ábrázolja.

DrMáriás a festményről azt mondta a Blikknek: azért piros hóesésben ábrázolta a politikust, mert az a csodát jelenti. A kép felső részében színes csíkok jelenítik meg a mennybe vezető Jákob lajtorjáját.

A vételár titok, de a vevő úgy félmillióért jutott a nagyméretű, 160 centi magas és 110 centi magas táblaképhez – mondta a Blikknek a drMáriás. L. Simon elég bőkezű volt a művész elmondása szerint:

Én mondtam egy árat, ő többet fizetett. Ez elég ritka, inkább alkudni szoktak a vásárlók

A lap L. Simon Lászlót is megkereste, de az államtitkár munkatársa azt mondta: "L. Simon Lászlónak nagyon sok művészbarátjától van műalkotása, de ezt magánügyének tekinti".

Lázár János a Blikknek azt mondta, hogy a képet a hódmezővásárhelyi dolgozószobájában rakta ki, de tervezi, hogy felhozza Budapestre. Arra viszont egyelőre nem válaszolt, hogy szerinte etikus-e a munkatársától, illetve beosztottjától ilyen drága ajándékot elfogadni.

A festményt Lázár nem tüntette fel a januári vagyonnyilatkozatában az ajándékok rovatban, talán azért, mert elképzelhető, hogy az ajándékot csak február elején adta át neki L. Simon.

Rovatok