Index Vakbarát Hírportál

Hét DK-s nem akarja Gyurcsányt elnöknek

2015. február 17., kedd 10:44

Szombaton tisztújító kongresszust tart a Demokratikus Koalíció, amely megválasztja a párt új vezetését is.

Az elnöki poszton több okból sem várható nagy izgalom:

  1. Csak Gyurcsány Ferenc indult az elnöki posztért.
  2. Jelenleg nehéz, vagyis lehetetlen elképzelni a DK-t Gyurcsány Ferenc nélkül.
  3. Tartottak múlt héten egy pártszavazást, amely az Index információja szerint már el is döntötte a kérdést.

Az Indexhez is eljutott,  pártigazgató által jegyzett körlevél szerint 2315 párttag vett részt a február 9. és 14. között tartott pártszavazásban, öten valamiért érvénytelenül voksoltak.

A körlevél szerint Gyurcsány Ferencre 2303 fő szavazott, ellene 7 fő. 

Jól olvasta, a DK-soktól hét ellenszavazatot kapott Gyurcsány Ferenc. Elképzelni is nehéz, hogy kik lehetnek, és mit csinálnak a DK-ban azok, akik Gyurcsány Ferenc nélkül képzelik el ezt a pártot. Az elnöki posztra amúgy másokat is jelöltek, de csak "a kimagasló támogatottsággal rendelkező" Gyurcsány vállalta a jelöltséget - áll a körlevélben. A tagok elektronikusan vagy személyesen szavazhattak. 

A párt novemberben módosított új alapszabálya szerint az elnöki posztról a tagok pártszavazáson döntenek, ám ezt az alapszabály-módosítás még nem emelkedett jogerőre. Ha ez szombatig nem történik meg, akkor szombaton újra kell szavazni az elnök személyéről. Az eredmény persze nem lesz kétséges.

A kongresszus emellett biztosan dönt a párt alelnökeiről, az elnökség új összetételéről és az etikai bizottság tagjairól is. Az új vezetők mandátuma két évre szól.

Rovatok