Index Vakbarát Hírportál

Kiveszik a Klik alól a szakközépiskolákat

2015. február 18., szerda 09:23

Leválasztják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról a szakiskolákat és a szakközépiskolákat, amik a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerülnek, írja a Népszabadság.

Egy, a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a Kliknek le kell választania a fenntartásában lévő többcélú intézményekről a szakképző iskolákat, az állami intézményfenntartónak pedig az iskolaszerkezeti átalakítás terveit február 28-ig prezentálnia kell a kormánynak.

Az NGM-et ugyanakkor a határozat felszólítja arra, hogy az egyházi intézményfenntartók és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bevonásával alakítsa ki annak a kereteit, hogy a szakképzést folytató intézmények minél hatékonyabban tudjanak megfelelni a munkaerőpiac igényeinek. A változások miatt módosítani kell a szakképzési és köznevelési törvényt is, ezt március 31-ig kell a kormány elé terjeszteni.

Mint azt korábban írtuk, az Oktatási Hivatal lassan átveszi a Klik szerepét, ami csak tisztán fenntartói feladatokat fog ellátni. Az Oktatási Hivatal fogja szervezni a tanárok minősítését, a tanfelügyeletet, a hivatal vezeti a szaktanácsadói névjegyzéket, de hozzá tartozik a pedagógusképzések, a diákok tanulmányi, sport- és tehetséggondozó versenyeinek szervezése, illetve a most induló, lemorzsolódás elleni jelzőrendszer működtetése is. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) fő hatásköre pedig a tankönyvellátás lesz.

Rovatok