Index Vakbarát Hírportál

A Jobbik kezdeményezésére népszavazás lehet a hevesi roma központról

2015. február 19., csütörtök 11:17

A Heol.hu információi szerint az Egri Törvényszék megváltoztatta a helyi választási bizottság elutasító határozatát, így népszavazás lehet a hevesi roma központ ügyéről.

A Jobbik Hevesi Alapszervezetének elnöke, Balázs Ferenc a lapnak elmondta, hogy azért kezdeményezték már tavaly áprilisban a népszavazást, mert a roma integrációs központ létrehozása véleményük szerint befolyással lenne a város életére. Most az Egri Törvényszék hitelesítette a népszavazásra ajánlott kérdésüket, ami így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Heves Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Multifunkcionális Nemzetiségi Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ kialakítására vonatkozó önkormányzati határozatát visszavonja?

A Jobbiknak most az a feladata, hogy ezer aláírást összegyűjtsenek a népszavazás kiírásához.

A Heol.hu beszámolója szerint novemberben az új képviselő-testület első ülésén a képviselők arra jutottak, hogy a programot megvalósítják, mivel a pályázattal elnyert 409 millió forintból már 31-et lekértek, a munkálatok pedig már elkezdődtek. A központ 50-60 ember befogadására lesz alkalmas és főként kulturális és tanoda jellegű programokat terveznek majd benne. Kifejezetten a helyi romák számára létesül és több helyinek is munkahelyet biztosít majd.

Sveiczer Sándor polgármester szerint a Jobbik tévesen állítja azt, hogy csak Hevesen valósul meg a program. Mint mondta, hét pályázatból már négy településen (Ózdon, Hajdúdorogon, Kisvárdán és Hevesen) írták alá a támogatási szerződést.

Rovatok