Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz titkos gimnazistacsapata órabérben kutatta a választókat

2015. február 20., péntek 13:22

Szabad Európa Csapatnak, azaz SZECS-nek hívják azt a Fidesz árnyékában működő szervezeti egységet, amelyet Kubatov Gábor irányításával a választásokon vet be a kormánypárt. A csapatban fiatalokat, főleg gimnazistákat verbuválnak, hogy utcai aláírásgyűjtésekkel és lakásról lakásra járva adatokat gyűjtsenek az egyes választókerületek lakóiról. A csapatot leginkább a billegő körzetekben használja a Fidesz, hogy akár megtévesztéssel, törvénytelen adatgyűjtéssel, mozgósítással akár az utolsó pillanatokban is hatékonyan tudják befolyásolni a választókat. A SZECS egyik tagja a 444.hu-nak beszélt a tavalyi parlamenti, EP- és önkormányzati választáson szerzett tapasztalatairól.

Ezerforintos órabérért dolgoznak a Fidesz titkos csapatában a fiatalok, akiket a választások alkalmával vet be a párt az ország különböző pontjain.

SZECS egyik korábbi tagja a 444.hu-nak nyilatkozott a Kubatov Gábor pártigazgató felügyelete alatt folyó tevékenységről, annak ellenére, hogy a könnyű pénzszerzésnek induló diákmunka előtt titoktartási nyilatkozatot írattak alá vele, csakúgy mint a többi belépővel. A fiatal szerint azt is kikötötték a vezetők, hogy aki kárt okoz a SZECS-nek, az soha az életben nem kap munkát az állami szférában, és a rokonai sem.

A SZECS-nek a jelek szerint erre a nagyfokú körültekintésre minden oka meg is van/volt, mert a nyilatkozatból kitűnik, a csapat nem finnyáskodott az eszközök megválasztásában, hogy segítse a Fidesz győzelmét.

A csapat legfontosabb alapfeladata, hogy különféle kampányokba csomagolva aláírásgyűjtéssel szerezzék meg a párttal bármilyen fokon szimpatizáló helyiek legfontosabb adatait, elérhetőségét. Az aláírási íveken lakcímet, e-mail címet és telefonszámot is kértek. A párt ezzel a módszerrel egy igen széles körű és legális adatbázisra tett szert arról, hogy kik a párt potenciális szavazói, hol laknak, hogyan lehet őket elérni. Az aláírásgyűjtések 2013 őszétől zajlottak, és néha már az sem volt világos, hogy miért kérnek aláírást az aktivisták. A megszólaló – időközben kilépett – csapattag szerint ezért néha azt mondták: „hogy támogassák a Fideszt” vagy „védjük meg a rezsicsökkentést”, meg „az EU ellen tessék aláírni”. Ekkor kezdődtek országszerte a rezsicsökkentésről szóló lakossági fórumok, amivel a Fidesz politikusai lényegében elindították a választási kampányt. Nem volt feltűnő, hogy megint van aláírásgyűjtés a rezsi védelméért.

A közterületi aláírásgyűjtéseken kívül néha célzottan, egy-egy környék, főként billegő körzet lakóinak beállítottságát kellett letapogatniuk az aktivistáknak. Ajtóról ajtóra járva kellett kérni az aláírásokat, és azt is fel kellett jegyezni, ha valaki nem tűnt fideszesnek. A csapat vezetése a pártpreferenciáról szóló adatokat az úgynevezett kontaktolási íveken jegyeztette fel, amelyeket a személyes beszélgetés után kellett kitölteni, és pluszjutalmat ért, ha valaki több információt is megszerzett, és kiderítette, milyen ellenzéki oldalhoz húz a megkeresett szavazó.

Bizonyos körzetekben azt is kiszámolták, hogy érdemes lehet megtéveszteni a választókat. Így előfordult, hogy egy budapesti külső kerületben a SZECS fiataljai zöld esőkabátot öltöttek, és az LMP támogatására buzdítottak. Ott úgy számoltak, hogy az LMP erősödése alkalmas lehet arra, hogy elég szavazatot vegyen el a baloldali összefogás jelöltjétől ahhoz, hogy ezen múljon a fideszes győzelem.

Egyéb esetekben is előfordult, hogy kifejezetten a Fideszt elutasítókat kellett keresniük, és célzottan nekik készült szórólapokat kellett dobálniuk. Ezek a reklámok nem a Fideszt népszerűsítették, hanem a baloldali pártokat tüntették fel kedvezőtlen színben, a 444.hu-nak nyilatkozó fiatal az őszi önkormányzati választáskor találkozott több ilyen esettel is. Előfordult, hogy piros kabátban vonultak fel, hogy MSZP-s aktivistának tűnjenek ilyenkor. Az is előfordult, hogy a Jobbik gyengítéséért valamelyik helyi civil szervezetet tolták meg a SZECS fiataljai. Ehhez a munkához is a korábban törvénytelenül rögzített, „nem fideszeseket” tartalmazó listákat használták.

Az Index megkereste Kubatov Gábort, hogy megkérdezzük a SZECS tevékenységéről, de hiába vártuk a fideszes pártigazgató visszahívását.

Rovatok