Index Vakbarát Hírportál

Elbuktuk az ország legnagyobb versenyelőnyét

2015. február 23., hétfő 14:49

Hétfőn Veszprémben a Fidesz elveszítette kétharmados parlamenti többségét, amire az elmúlt öt év hatalomgyakorlása épült. Ebből az alkalomból összeszedtük, miként változott Orbán Viktor véleménye a kétharmados többségről.

Április 6-án a Fidesz – az előző évben átalakított választási törvénynek köszönhetően – ismét kétharmados többséghez jutott. Mivel ekkortól azt már csak elveszíteni lehetett, ez fordulópontot jelentett a kétharmad szóbeli megítélésében: elkezdődött a bagatellizálása.

Egy dolog azonban a szó, és egy másik a tett. Kiderült, hogy a szűk kétharmados többség nincs meg, ha épp kormánypárti politikus vezeti az ülést, mert a levezető elnöknek – a szavazategyenlőséget leszámítva – nincs szavazati joga. Négy év kényelmes kétharmados többség után Rogán Antal május végén hirtelen felismerte, mennyire súlyosan antidemokratikus is ez, ezért kezdeményezése nyomán a parlament módosított a házszabályon, hogy a levezető elnök is mindig szavazhasson.

Bár Orbán szerint a kétharmadnak ekkor már nem volt jelentősége, nem kellett sokat várni, hogy a parlament éljen a lehetőséggel: júniusban megszavazták az önkormányzati választási rendszer a kormányoldalnak kedvező új szabályozását.

Októberben Navracsics Tibor az Európai Bizottság tagja lett, és a hónap végén lemondott parlamenti mandátumáról, így megint előkerült a kétharmad kérdése.

Rovatok