Index Vakbarát Hírportál

Nincs szükség cigány önkormányzatokra a köcsögmentesítő polgármester szerint

2015. február 24., kedd 15:39

A cigány önkormányzatok „mutyizós világa” csak rossz fényt vet a cigányságra - mondta Bogdán László, Cserdi polgármestere, aki a köcsögmentesítő programmal lett híres és helyi szinten sikeres is.

De mi is volt az a köcsögmentesítés?

Bogdán László még két éve robbant be a köztudatba, amikor a szegény, többségében cigányok lakta Cserdiben munkahelyteremtő programot indított, és a fiatalok elriasztása miatt börtönlátogatásokat szervezett. Videót is készítettünk vele a köcsögmentesítés kezdetén:

A köcsögmentesítés védőburok

A cserdi polgármestert Brüsszelbe hívta meg Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, ahol újságírókat és uniós romaügyekkel foglalkozó szakembereket tájékoztattak a Bogdán által vezetett falu eredményeiről.

Bogdán elmondta, hogy mióta bevezette a programját, az eredeti 98%-os munkanélküliség 5-6 százalékra csökkent, de hozzátette:

A cserdi csoda nem csoda. Ne tessenek azon csodálkozni, hogy képesek vagyunk megfogni a lapátot és a kapát.

Azt is elmondta, hogy ameddig a cigányok felzárkóztatását problémának látják és nem feladatnak, addig a jelenség nem fog változni. Szerinte a cigányok semmivel sem alacsonyabb rendű, ugyanakkor semmivel sem magasabb rendű lények másoknál, ezért nincs is szükség a pozitív diszkriminációra sem, mert azt rengeteg ellenérzés veszi körül.

Ujhelyi a tervei szerint irodát nyit Cserdiben, ahol az európai romastratégiai és a felzárkóztatási kérdésekben Bogdán László lesz a tanácsadója.

Rovatok