Index Vakbarát Hírportál

UNHCR: 22 ezer koszovói kért menedéket

2015. február 25., szerda 14:16

„Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) együttérzését fejezi ki annak a koszovói családnak, amely vasárnapra virradóra elvesztett 18 hónapos kislányát, aki tüdőgyulladásban halt meg a vámosszabadi befogadó állomáson, ahol a család a menedékkérelme elbírálására vár” – áll a szervezet közleményében.

Az UNHCR szerint a család öt tagja továbbra is a Győr melletti befogadó állomáson van, ahova a kislánnyal együtt február 9-én érkeztek meg. A Down-szindrómás kislánynál az orvos tüdőgyulladást állapított meg, és kezelést is kapott, ennek ellenére február 22-én, vasárnap reggel holtan találták az ágyában.

Csökken a szabálysértő határátkelések száma

Mintegy 160 menedékkérő él a magyar hatóságok által fenntartott vámosszabadi befogadó állomáson, akik arra várnak, hogy megszülessen a magyar kormányzat döntése az ügyükben. Vámosszabadiban a menedékkérők nincsenek őrizetben, szabadon a ki- és bejárásuk a befogadó állomásra.

Magyarországra 2014 második felétől kezdődően növekvő számban érkeztek bevándorlók és menedékkérők, ám a többségük nem várta meg a menedékjogi eljárása végét, már az előtt továbbutazott Nyugat-Európába. Február 18-ig 22 394 koszovói folyamodott az idén nemzetközi oltalomért Magyarországon, ami a 26 462 összes menedékkérőnek mintegy a 85 százaléka.

A nem hivatalos kormányzati adatok szerint az elmúlt napokban a töredékére csökkent azoknak a száma, akiket a hatóságok a szerb–magyar határon elfogtak, miközben szabálysértő módon próbáltak belépni az ország területére.

„Fontos arra is emlékeztetni, hogy a nem koszovói menedékkérők 72 százaléka Szíriából és Afganisztánból érkezik Magyarországra, azaz két olyan országból, ahol háború dúl, és az emberek nincsenek biztonságban” – emlékeztet a közlemény.

Rovatok