Index Vakbarát Hírportál

Lókínzásért felel a berzencei gazda

2015. február 27., péntek 11:01

Gyanúsítottként hallgatta ki a nagyatádi rendőrség azt a 60 éves gazdát, aki napok óta éheztette lovát. A Police.hu beszámolója szerint a férfi még ütlegelte is a lovat, miután az összeesett a gyengeségtől. A kihallgatás után a rendőrség elengedte a gyanúsítottat.

A helyszínre érkező hatósági állatorvos a ló ellátását követően megállapította, hogy alultápláltság miatt gyengült le annyira, hogy már lábra állni sem tud. Az orvos elsődleges véleménye szerint néhány nap folyamatos ápolást követően derül majd ki, hogy életben marad-e az állat, a segítségnyújtás nélkül azonban biztosan elpusztult volna.

Az állatkínzásról szóló törvény szerint, aki „gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,” két év börtönnel sújtható. (Tehát abban az esetben is, ha az állat életben marad.)

Három évet szabhat ki a bíróság abban az esetben, ha a kínzás az állatnak különös szenvedést okoz, vagy több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Rovatok