Index Vakbarát Hírportál

Az MSZP nekimegy saját atomlobbijának

2015. március 3., kedd 17:57

Ki merjük-e mondani, hogy nem értünk egyet semmilyen újabb atomerőmű létesítésével?!

Fel kell kötnie a gatyát az MSZP atomlobbistáinak, ha vannak még ilyenek, mert ezzel a nagy kérdéssel kell szembesülniük a szocialisták budapesti párttanácsának csütörtöki ülésén.

Az Index információi szerint csütörtökön napirendre kerülhet a szocialisták eddig nem túl izmos zöld szárnyának levele, amely arra buzdítja a tagságot, mondják ki, hogy Magyarországon végleg véget kell vetni az atomenergia korszakának.

Az MSZP-ben eddig különösen érzékeny kérdés volt az atomügy, mivel a pártvezetésben korábban befolyásos támogatói voltak az erőműépítésnek, és Paks2 ügyében sem tudtak egyértelmű álláspontot kialakítani.

A formálódó MSZP-s zöld közösség stratégiai javaslata erre a nyilvánvalóan nehéz politikai helyzetre hívja fel a figyelmet: az MSZP nem tudott az alternatív energiák támogatójaként fellépni, amikor a kormány - elkötelezve magát Oroszország és Putyin elnök mellett - eldöntötte a Paks2 beruházás elindítását. Az ország atomenergia-elköteleződése egyúttal azt is jelenti, hogy a jövő generációk sugárzó, nukleáris szemetet örökölnek, és évtizedekig erősödik az energiafüggőség.

A Trippon Norbert által jegyzett levél szerint a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a lakosság kétharmada már a megújuló energiák felhasználását favorizálja, és Németország is ezt a példát erősíti. Németországban 2011-ben megkezdődött az Energiewende, azaz az energiafordulat kormányzati programja, és a felhasznált energia negyede már ma is megújuló energiaforrásokból származik, 2030-ra a tervek szerint a megtermelt áram fele már megújuló forrásból fog származni, a nukleáris erőműveket pedig végleg bezárják.

A párttanács elé kerülő javaslat szerint Magyarországon egy új, zöld gazdaságfejlesztési modellel valódi energiafüggetlenséget, gazdasági fellendülést, új munkahelyek százezreit lehet megteremteni, és még a rezsicsökkentés folytatása is biztosítható.

Rovatok