Index Vakbarát Hírportál

Kényszergyógykezelésre ítélték a kulcsi gyilkost

2015. március 5., csütörtök 14:32 | aznap frissítve

Jogerősen 20 év kényszergyógykezelésre ítélték a kulcsi gyilkosságok elkövetőjét, a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön kihirdetett végzésében helybenhagyta a Székesfehérvári Törvényszék korábbi döntését, írja az MTI.

H. Csanád Jutas a Dunaújvároshoz közeli Kulcson 2012 áprilisában ki akarta irtani az egész családját, megölte apját, testvérét, nagyapját és nagyapját, és megsebesítette anyját, nővérét és annak barátját.

Gyilkos ösztön ébredt benne a családja ellen, akik zavarták démoni átalakulásában - ezzel magyarázta tettét, és ettől kezdve az egész tárgyalás legfontosabb kérdése az volt, hogy a férfi beszámítható-e. Az ügyészség 2013 június 3-án emelt vádat H. Csanád ellen előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberöléssel vádolták meg, és tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést kértek rá.

A Székesfehérvári Törvényszék 2014 májusában hozott elsőfokú határozata felmentette a férfit, mivel a szakértők szerint kóros elmeállapotban követte el tettét, és jelenleg is tébollyal járó hasadásos elmebetegségben szenved. A bíróság szerint a vádlottat állapota képtelenné tette cselekedeteinek és annak következményeinek felismerésére, ezért felrendelte kényszergyógykezelését.

A kényszergyógykezelést annak felső korlátjáig 20 évre rendelték el, de ezután sem automatikusan szabadul: ha nincs változás az állapotában, akkor a kényszergyógykezelést pszichiátriai intézetben kell folytatni.

Az ügyész fellebbezése miatt került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára, ahol csütörtökön mindhárom szakértői vélemény készítőjét is meghallgatták, ebből kettő szerint a férfi elmebeteg, egy szerint viszont nem. Perbeszédében az ügyész azt mondta, hogy a vádlott a tárgyaláson adekvát magatartást tanúsított, racionálisan viselkedett, amire egy elmebetegségben szenvedő nem lenne képes, ezért tévesen mentette fel a férfit a törvényszék.

A kihirdetett végzésben a bíróság ennek ellenére helybenhagyta a Székesfehévári Törvényszék elsőfokú határozatát, mert úgy ítélték meg, hogy a törvényszék alapos, részletes bizonyítást folytatott le.

A kulcsi gyilkosságról és a tárgyalásokról ide kattintva olvashat bővebben.

Rovatok