Index Vakbarát Hírportál

Schiffer beszólt Tóbiásnak és Fodornak, aki viszont bírálta Juhászt, aki értetlenkedett Szabón, aki visszaszólt Fodornak...

2015. március 5., csütörtök 14:25

Egy asztalhoz ült csütörtökön a baloldali összefogás 2.0. Tóbiás József, Juhász Péter, Kerék-Bárczy Szabolcs, Szabó Tímea, Fodor Gábor és Schiffer András azonban nem az Orbán elleni nyerő stratégiát találta fel, hanem egymásnak esett. Helyzetkép a baloldal jelenlegi állapotáról.

Hallottam már történeteket arról, hogy zajlott tavaly a baloldali összefogás egy-egy zárt ajtók mögötti tárgyalása. Tudják, ez vezetett Orbán Viktor újabb kétharmadához 2014 áprilisában.

Csütörtök délelőtt viszont lehullt a lepel: a Republikon Intézet konferenciáján csodás és tanulságos képet kaphattunk arról, hogy mi történik akkor, ha a baloldali pártok vezetői egy asztalhoz ülnek. A beszélgetésre ráadásul az LMP-s Schiffer András is eljött, aki tavaly még ugyebár kimaradt a közös listából, és a csütörtöki szeánsz után nem is nagyon kaphatott kedvet az újabb összefogáshoz.

A majdnem kétórás beszélgetés mérlege ugyanis az, hogy az Orbán Viktor elleni helyes stratégiáról nem tudtunk meg sokat, a baloldali vezetők közötti vitákról, nézeteltérésekről annál többet, és szinte mindenkiben maradhatott tüske a beszélgetés után.

Milyen ellenzéki stratégia kell 2018-ra a Fidesszel szemben?

A Republikon vezetője, Tóth Csaba ezt a nyitó kérdést tette fel, amely remek alkalmat teremtett, hogy mindenki elmondja tíz percben a véleményét a jelenlegi helyzetről, a Fidesz népszerűségvesztésről, a civilek szerepéről és a veszprémi eredményről.

Ettől most megkímélem önöket.

Mindenki mindenki ellen

Ugrunk egy órát, ugyanis sokkal többet tudhattunk meg a pártvezetők gondolkodásmódjáról és a baloldali pártok közötti viszonyokról, amikor a politikusok szabadon reagálhattak egymásra. Itt aztán mindenki finoman és kevésbé finoman beszólt mindenkinek.

Nehéz összefoglalni, ki vitázott kivel és miért, de teszünk rá egy kísérletet.

Nem ragozom tovább, ennyiből is kivehető a beszélgetés hangulata. Az adok-kapokból látványosan kimaradt amúgy a DK-s Kerék-Bárczy Szabolcs, aki név szerint senkinek nem szólt oda, be, vissza. Ellenben hosszan beszélt arról, hogy a pártok számára az a feladat, hogy „ne akarjunk rátelepedni a civilekre". Erre senki nem kiáltott fel, hogy „de hát Gyurcsány akart DK-s zászlókkal kivonulni a tüntetésekre”. Mindegy is.

A kétórás beszélgetés végére már lehetett látni az arcokon, hogy mindenki túl akar lenni ezen az egészen. Az utólagos négyszemközti reakciók alapján pedig nem tennék rá nagy pénzt, hogy a közeljövőben újra egy asztalhoz ül a baloldali összefogás.

Rovatok