Index Vakbarát Hírportál

A keményen dolgozó emberek szeretnék beosztani a saját idejüket

2015. március 6., péntek 15:36

„Nem elég, hogy az év minden átkozott vasárnapján dolgoznom kell, még minden este nekem kell beállnom a pultba, hogy megőrizzem a forgalmam” – tovább hallgatjuk a panaszáradatot, újabb leveleket kaptunk a vasárnapi zárva tartásról, alkalmazottak és tulajdonosok egyaránt megszólaltak. Van persze olyan is, akinek tetszik a változás.

„A vasárnapi pótlék nélkül a fizetés 8 ezer forinttal lesz kevesebb, úgy hogy több órát dolgozunk” – foglalta össze egyik olvasónk a munkavállalók fő problémáját a vasárnapi zárva tartás kapcsán.

Zoli arról panaszkodott, hogy bolti eladó párja 12 ezer forint pluszpénzt bukik a vasárnapokkal, ráadásul korábban szabadnapot kaptak a vasárnapokért. „Ez nagyon értékes volt nekünk, mert ilyenkor helyettesíteni tudtuk egymást és például hivatali ügyeket intézni.”

A keményen dolgozó emberek szeretnék maguknak beosztani az idejüket, mert egyébként keményen dolgoznak.

– írta.

Egy elektronikai szakbolthálózat dolgozója is arról panaszkodott, hogy a plázák meghosszabbított nyitva tartása miatt annyit dolgoznak, mint korábban, de a vasárnapi pótlék elvesztése miatt 10-15 ezer forintot buknak havonta. „A legtöbb cikk arról szól, mennyire rossz lesz ezentúl vásárolni és a munkaadóknak is mekkora kiesés lesz a bevételekben.”

Most úgy áll a dolog, hogy már öt éve dolgozom a cégnél, de épphogy fogok többet keresni, mint mikor kezdtem. A cégvezetéssel próbáltunk tárgyalni, hogy legalább részben legyen kompenzáció, három szóval le lettünk rázva: „Mégis miért kellene?”

– tette hozzá.

Az állásomat nem adhatom fel

Bolttulajdonosoktól is sok levelet kaptunk. Egy tipikus történet: „Én a kórházi főállásom mellett üzemeltetek egy kis üzletet vidéken. 7-23 ig vagyunk nyitva a hét minden napján. Eddig két főállású és egy részmunkaidős alkalmazottam volt. A gyes melletti, félállásos hölgytől meg kell válnom, és nem elég, hogy az év minden átkozott vasárnapján dolgoznom kell, még minden este nekem kell beállnom a pultba, hogy megőrizzem a forgalmam. Hétközben minden nap hatkor ébresztő továbbra is, az állásomat sem adhatom fel.”

Túléltem a trafiktörvényt, az online gépet, de most kialvatlanul dolgozhatom halálra magam.

Olyan is van, akinek alapvetően tetszik az új rendszer: „Én egy ruházati üzletláncnak dolgozom a belvárosban. Soha nem engedtek el szabad hétvégére. Mindenki nyüszög, hogy milyen felháborító ez a bezárás. Mi, dolgozók régóta vártunk erre sokan. Azt nehezményeztem, hogy olyan cikk nem nagyon látott sehol napvilágot, ahol minket kérdeznek” – magyarázta olvasónk, aki átkérte magát egy nem belvárosi üzletbe, hogy legyen egyáltalán szabad hétvégéje. 

Most is a munkáltatókat sajnáljuk ebben a cikkben is, hogy most minden hétvégén benn kell lenniük. Nekem ez a valóság dolgozóként. A szabad hétvége-mentesség több kapcsolatomat tönkretette.

„Az új helyemen tízig nyitvatartás lesz, és csak havi egy szabad szombat. A fizetés brutálisan alacsony, az elvárás egyre irreálisabb″ – írta.

Rovatok