Index Vakbarát Hírportál

Magyarország pénzről is tárgyalna Fruzsina-ügyben

2015. március 6., péntek 11:01

Csütörtökön késő este telefonon egyeztetett Wilhelm Fruzsina ügyéről Szijjártó Péter, a magyar és Margot Wallström, a svéd külügyminiszter, közölte péntek délelőtt az Index kérdésére a külügyminisztérium sajtóosztálya. Szijjártó még szerdán jelentette be, hogy méltányosságot kér Svédországtól a kiutasítással fenyegetett, értelmi sérült, árva magyar lány ügyében, aki szeretne Malmőben maradni a nagynénjével, az utolsó olyan rokonával, aki törődik vele.

A csütörtök esti telefonbeszélgetéskor azonban a svéd külügyminiszter a sajtóosztály tájékoztatása szerint azt mondta, hogy

a fennálló svéd jogszabályok alapján külügyminiszterként ezt a folyamatot nem tudja befolyásolni.

A két külügyminiszter közötti egyeztetésnek azonban ezzel még nem volt vége. Megállapodtak abban, hogy a megbeszélést pénteken Rigában személyesen folytatják. Rigában az EU-külügyminiszterek ülése adott alkalmat a személyes találkozásra.

A külügyminiszter délután az MTI-nek telefonon nyilatkozott a találkozóról, elmondta, hogy itt is humánus megoldásra kérte Margot Wallströmöt, és azt mondta neki, hogy amennyiben arra szükség van,

Magyarország készen áll a tárgyalásra akár finanszírozási, akár technikai vagy jogi jellegű kérdésben.

A svéd külügyminiszter személyesen is azt mondta Szijjártónak: beavatkozni ugyan nem tud az eljárásba, de figyelemmel kíséri az ügyet.

Előkerült még egy utolsó jogi lehetőség

Eközben egy másik vonalon is elindult a megoldáskeresés. A külügyminisztérium sajtóosztálya közölte: Szijjártó Péter arra utasította Magyarország stockholmi nagykövetét, hogy segítsen Wilhelm Fruzsina családjának  az utolsó jogi lehetőséget megragadni. Ez a lehetőség, írták, hogy a család kérelmet nyújthat be a Migrációs Hivatalhoz, annak megállapítását kérve, hogy a kiutasítás akadályokba ütközik. "A nagykövetség a családnak minden jogi segítséget megad" – állt a sajtóosztály levelében.

Az említett akadály az, ami miatt kedden is elhalasztották végül a kiutasítási végzés átadását Svédországban. A lánynak kedd délutánra volt behívója a svéd bevándorlási hivatalba, oda már vinnie kellett volna magával a Magyarországra szóló repülőjegyet is, de az utolsó pillanatban a hivatal mégsem adta át a kiutasításról szóló döntést. A nagynéni szerint azért történt ez, mert rájöttek, hogy hibát követtek el, nem közölhetnek ilyen döntést egy olyan lánnyal, aki értelmi fogyatékossága miatt gyakorlatilag gyereknek számít, amíg nincs gondnoka. Fruzsinának pedig egyelőre nincs hivatalos gondnoka.

Szijjártó délután az MTI-nek nyilatkozva "egy utolsó jogi szalmaszálnak" nevezte ezt, vagyis hogy a kiutasításról szóló határozatot jogilag nem lehet végrehajtani, mert azt nem lehet kézbesíteni. Azt nem tudni, hogy ez a halasztás mennyi haladékot jelent. "Az elkövetkező napokban is szoros figyelemmel kísérjük az eseményeket, személyesen a nagykövetet utasítottam arra, hogy a lehető legszorosabban figyelje az eseményeket, és amennyiben bármilyen lépésre van szükség a magyar kormány részéről, azt haladéktalanul jelezze" - mondta Szijjártó.

Csütörtökön már a Magyarországi Evangélikus Egyház is bekapcsolódott az ügybe, megpróbálnak közbenjárni Fruzsina érdekében a testvérkapcsolataikat felhasználva.

Rovatok