Index Vakbarát Hírportál

A Fidesznek nem elég a kétharmad az Iszlám Állam ellen

2015. március 7., szombat 18:33

Úgy néz ki, küldhetünk katonákat Irakba, hogy harcoljunk az Iszlám Állam ellen. Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, hogy 100-150 fős egységet delegálhat Magyarország, az alakulat feladata pedig a táborok őrzése lehetne, mert ilyen műveletet már Afganisztánban is sikerrel végeztek el a honvédség emberei.

Az Iszlám Állam elleni harckészültség fokozását az Egyesült Államok kérésére vehetjük fel, erről egyeztettek nemrég az Európai Unió külügyminiszterei.

Az Iszlám Állam közvetlen fenyegetést jelent Európa biztonságára, durva támadást intézett az ellen az értékrendszer ellen, amelyet Magyarország tisztel. Az Iszlám Állam elleni harc ezért közös feladata az Egyesült Államok által vezetett nyugati összefogásnak.

- mondta Szijjártó a TV2 Mokkában. Izgalmas kommunikációs elemzés tárgya lehet, hogy a miniszter az értékrendszerrel kapcsolatban a "tisztel" kifejezést használta.

Ahhoz, hogy katonákat küldjünk Irakba, a képviselők kétharmadának a szavazata szükséges. A Fidesz közleményében is hangsúlyozza, hogy nem rendelkezik kétharmaddal, ezért valamelyik ellenzéki frakció támogatása is szükséges.

A Fidesz egyeztetett az ellenzéki pártokkal, erről Rogán Antal frakcióvezető azt mondta, hogy a többi párt nem támogatja a katonai szerepvállalást. Erre Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke gyújtó hangnemben jelezte, hogy nem igaz, ők a háború mellett állnak, csak ismerjék meg a feltételeket.

Az Együtt képviselőivel a Fidesz-KDNP-nek már megvan a kétharmada, a kormánypárt az alábbi sorokkal üdvözölte az összefogást:

az Iszlám Állam elleni küzdelemben a nemzeti konszenzust nem lehet olyan nem létező pártra építeni, mint az Együtt, amelynek nincs parlamenti frakciója, azt sem lehet tudni, hogy kik hallgatnak a pártelnökre, ketten vagy hárman vannak-e, és ha valamelyik képviselőjük a mosdón van, már nem teremthető meg a 2/3-os többség

Ezután a Liberálisok is jelezték, hogy euroatlanti szövetségesként szerepet kell vállalni az Iszlám Állam elleni harcban, azaz Fodor Gábor is a Fidesszel szavazna.

Rovatok