Index Vakbarát Hírportál

Perfelújítás jön Geréb Ágnes ügyében

2015. március 9., hétfő 13:30

Perfelújítást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla Geréb Ágnesnek abban az ügyében, amelyben a szülész-nőgyógyászt 2012-ben ítélték el jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre négy otthonszüléses eset miatt – közölte az MTI.

Szakértő vs szakértő

Geréb Ágnes ügyvédje, Papp Gábor szerint a döntés értelmében a bíróságnak újra le kell folytatnia az eljárást. Az ügyben még tavaly nyáron rendelt el perújítási nyomozást a Fővárosi Ítélőtábla.A bíróság arról is rendelkezett, hogy egy harmadik szakértői véleménnyel oldják fel az eddigi szakértői vélemények közötti ellentmondást.

A védelem által benyújtott szakértői vélemény ugyanis kimondta, hogy Geréb nem követett el foglalkozási szabályszegést. Egy másik szakértői vélemény azonban szülésznőt felelősnek tartotta az egyik esetben halállal, másik esetben maradandó fogyatékossággal végződött otthoni szülés levezetésében.

Ennek alapján ítélték el Gerébet 2012 februárjában két év fogházra egy rendbeli halált okozó, és egy rendbeli maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés címén. A szülész-nőgyógyászt tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától is.

Áder kivár

A szülész a köztársasági elnökhöz fordult kegyelemért. Áder János államfő 2012 októberében úgy döntött, csak Geréb Ágnes folyamatban lévő büntetőügyének jogerős bírósági lezárása után határoz arról, hogy kegyelmet ad-e.

Geréb Ágnes első fokon jelenleg is folyamatban lévő büntetőügyét 2012 decemberében kezdte tárgyalni a II. és III. kerületi bíróság, ebben felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással, kuruzslással és három rendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. Utóbbival azért, mert a vád szerint három otthon szülés levezetését az előre látható kockázatok ellenére vállalta, és a felmerülő komplikációk ellenére is kitartott az otthonszülés mellett.

Geréb Ágnes házi őrizetét 2014 februárjában szüntette meg a Fővárosi Ítélőtábla, jelenleg lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

Rovatok