Index Vakbarát Hírportál

A szánkó rendben van, de a gyerekbicikli miatt rendőrt hívnak

2015. március 10., kedd 15:16 | aznap frissítve

Egy szegedi anyuka a Délmagyarnak panaszolta el, hogyan alázták meg a 4-es villamoson, amikor a gyermekének születésnapjára vásárolt biciklivel felszállt a járatra. A tiszta gyerekbiciklivel felszálltak a villamos végállomásán, de a vezető hátraförmedt:

Nem veszi észre, hogy maguk miatt nem indulunk?

A nő nem értette, hogy kit zavar a bicikli, hiszen alig voltak a villamoson, erre a vezető egy telefonnal a kezében hátrament, a vonalban pedig a diszpécser már azzal fenyegette, hogy rendőrt hívnak, ha nem szállnak le.

Nyolcéves kislányom ekkor már sírt, alig tudtam megvigasztalni. Nem akartam balhét, ezért leszálltunk 

- mondta a nő, aki nem értette, miért kellett ilyen stílusban beszélni vele a gyereke jelenlétében.

De azt meg végképp nem értette, hogy ha ikerbabakocsival és bőröndökkel fel lehet szállni a villamosra, akkor az azonos méretű gyerekbiciklivel miért nem.

A Szegedi Közlekedési Kft. sajtóosztálya az esettel kapcsolatban a lapnak úgy reagált, hogy azért, mert

balesetveszélyes lehetett volna a többi utas számára, hiszen olyan hely nincs kialakítva a járműveken, ahol az biztonságosan, lerögzítve szállítható lett volna. Másrészt a szállítás utastársainak is kellemetlenséget okozhat, bepiszkolhatja a járművet.

És akkor jöjjön a szabály szó szerint, mert a szabály az szabály:

a helyi, menetrend szerinti közösségi közlekedési eszközökön minden utas legfeljebb 2 darab, 40×50×80 centiméter méretet meg nem haladó, egy személy által hordozható, a fel- és leszállást nem akadályozó kézipoggyászt, illetve 1 darab szánkót, 1 pár sílécet, 1 köteg facsemetét, 1 darab gyermekkocsit, 1 darab rokkantkocsit díjmentesen szállíthat. Az az utas, aki csomagként, kézipoggyászként nem szállítható tárgyat visz be a járműbe, szabálysértést követ el, ezért pótdíj fizetésére kötelezett, és az utazásból kizárható.

Rovatok