Index Vakbarát Hírportál

Az ombudsmantól várják a paksi titkosítás megsemmisítését

2015. március 11., szerda 10:43 | aznap frissítve

Az Együtt nevében Szelényi Zsuzsanna képviselő és Szigetvári Viktor az ombudsmanhoz fordul, hogy járjon el annak érdekében, hogy oldják fel a paksi bővítésre vonatkozó 30 éves titkosítást.

Szerintük Székely Lászlónak az Alkotmánybíróságnál kellene kezdeményeznie a paksi bővítés egyes adatait harminc évre titkosító törvény megsemmisítését.

Szelényiék szerint Áder érvelése „zugírászéhoz méltó”, hazugnak és cinikusnak minősítették ezt az érvelést, mivel, az objektumvédelmi és technológiai szempontból titkos információk nyilvánosságát senki nem követeli. 

Ez történt

Áder János köztársasági elnök kedden aláírta az Országgyűlés által múlt héten elfogadott jogszabályt. Érvelése szerint Egy atomerőmű nem biciklitároló, ezért terrorizmussal fenyegetett világunkban nemcsak indokolt, hanem egyenesen szükséges egy atomerőmű építésével és működésével kapcsolatos adatok védelme, titkosítása.

Az Országgyűlés március 3-án 130 igen, 62 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadta el, az államfő ezután azzal indokolt, hogy csak a magyar polgárok biztonságát és az erőmű biztonságos működését garantáló információk élvezzenek titokvédelmet. 

„Áder János ismét bebizonyította, hogy nem több egy fideszes kádernál, és soha nem is tud átlépni saját árnyékán". 

 Áder Jánossal a továbbiakban nincs miről tárgyalni.

Az LMP-s Szél Bernadett pedig az Alkotmánybírósághoz fordul. Szerinte ugyanis az elnöki vétó elmaradása után a közpénzek mellett a nukleáris biztonság is veszélybe került.

Az LMP emellett az ombudsman közbenjárást is kéri, hogy kezdeményezzen alkotmánybírósági felülvizsgálatot. Az LMP megkeresi az Aarhusi Egyezmény titkárságát is, mivel a titkosság szerintük a környezeti adatok nyilvánosságáról szóló nemzetközi egyezménnyel is szembemegy.

Rovatok