Index Vakbarát Hírportál

Visszavonta Hagyó Miklósra tett vallomását a volt BKV-vezér

2015. március 12., csütörtök 19:29

Visszavonta  Hagyó Miklósra tett, súlyosan terhelő vallomását Balogh Zsolt negyedrendű vádlott, aki egy ideig a BKV megbízott vezérigazgatója volt.

A Kecskeméti Törvényszéken folyó per csütörtöki tárgyalásán levetítették azt a 4 óra 23 perces videofelvételt, amit 2010. szeptember 14-én vettek fel, Hagyó Miklós és Balogh Zsolt szembesítésén - számolt be a helyszínről az MTI. A felvételen Balogh Zsolt több alkalommal, határozottan mondta Hagyó Miklós szemébe, hogy a főpolgármester-helyettes arra utasította, évente 15 millió forintot adjon át neki. Azt is mondta, hogy a kétszer 15 millió forintot eljuttatta Hagyó Miklósnak, másodszor egy nokiás dobozban adta át személyesen.

Hagyó Miklós a felvételen tagadta Balogh Zsolt állításait.

A szembesítésről készült felvétel levetítése után Balogh Zsolt azzal indokolta a vallomás visszavonását, hogy akkor ezért tett súlyosan terhelő vallomást Hagyó Miklósra, hogy "ne tartóztassák le, mint a többieket". Balogh Zsolt az eljárás kezdete óta szabadlábon védekezik, letartóztatását nem kezdeményezte az ügyészség.

Homonnai János ügyész a vetítés után hangsúlyozta: a felvétel az eljárás törvényességét bizonyítja, a terheltek vallomásait védőik jelenlétében, a törvényi figyelmeztetések elhangzása után vették fel.

Meggondolta

Balogh Zsolt ezután jelentette be, hogy a szembesítéskor tett vallomását nem tartja fenn. „Hagyó Miklós semmilyen törvénytelenségre nem utasított, neki semmilyen pénzt nem adtam át” – mondta a negyedrendű vádlott, aki a bíróság előtt eddig nem tett vallomást.

Hadnagy Iboly tanácsvezető bíró megkérdezte Balogh Zsolttól, hogy meggondolta-e, amit mondott. A vádlott csak annyit válaszolt: „igen, de nem kívánok egyebet mondani”.

A vádirat szerint a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes által létrehozott és vezetett bűnszervezet 2007 januárjától 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintot meghaladó vagyoni kárt okozott a BKV-nak. A vádhatóság Hagyó Miklóst folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint felbujtót, kétrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettével, hivatali visszaélés bűntettével, valamint hivatalos személy által elkövetett zsarolás bűntettével vádolja.

A per jövő kedden tanúkihallgatással folytatódik.

Rovatok