Index Vakbarát Hírportál

Csak az biztos, hogy Tatit lelőtték

2015. március 18., szerda 23:00 | kilenc éve frissítve

Örkény, ez a Pest megyei település, ahol egy rendőr lelőtt egy, a hivatalos jelentés szerint rátámadó férfit, nem a magyar Ferguson. Az önvédelemre hivatkozó rendőr viszont a helyiek szerint kifejezetten nem szereti a cigányokat. Falopás miatt körözték azt a börtönviselt férfit, aki meghalt, és akinek olyan helyen is voltak friss sérülésnyomok a holttestén, amik talán nem is egy pisztolylövés miatt keletkeztek. A rendőrök szerint háttal ráesett a baltára, amivel előtte a kezében hadonászott. Egy történet, amit több valószínűtlen, életszerűtlen elem tarkít.

Kedd este négy rendőr látogatta meg az otthonában Lakatos Pált. A férfit pár perccel később a házától ötszáz méterre lévő erdős-mezős területen lelőtték. A rendőrség azt mondja, önvédelemből dördült el a pisztoly. A helyszínen szerzett információk alapján viszont 

egyáltalán nem biztos, hogy csak rendőri önvédelemről volt szó.

Az áldozat több szomszédjával beszéltünk, az elmondásuk alapján egyöntetűen az a kép rajzolódott ki: feltehetően az történt, hogy amikor két rendőr megpróbált behatolni Lakatos házának ajtaján, kettő pedig az ablakon, a férfi a pár négyzetméteres viskóban felkapott egy fejszét (amivel a gyújtóst szokta hasogatni), ezzel hadonászva annyira rá tudott ijeszteni a rendőrökre, hogy ki tudott szaladni a házból. Lakatos az otthona mögötti erdős-mezős részre szaladt, a rendőrök elemlámpákkal utána. 

Pontosabban eddig biztosan így történt.

Itt következik a kulcsmomentum. A helyiek azt állítják, hogy Lakatos a házból kifutva eldobta a baltát, amit az egyik rendőr utánavitt. Ez nagyon nehezen hihető, de a helyszínen több, egymástól nem független forrás is ezt állította. A helyiek ebből vezetik le, hogy Lakatosnál nem volt fegyver, amivel rendőrre támadhatott volna a mezős részen, de a fejsze ott lehetett a holtteste mellett. 

Az viszont biztos, hogy az Örkénnyel szomszédos Táborfalván élő K. Péter lőtte le Lakatost. K. Péter a rendőrség örkényi körzeti megbízottja, a házát ottjártunkkor a helyi önkéntes bűnmegelőzési és drogprevenciós csoport elnöke, N. János őrizte. N. is megerősítette, hogy K. adta le a lövést. N. szerint ugyanakkor egyértelmű, hogy önvédelem történt, elég annyit tudni, hogy 

a rendőrök egy cigánnyal álltak szemben, aki rájuk támadt.

N.-hez azért hozzátartozik, hogy autóját belülről jobbikos matricák díszítik, ő pedig főleg arról beszélt, hogy a cigányokkal vigyázni kell, oda kell figyelni rájuk, ami ő és véderős társai örömmel meg is tesznek.

Amíg vele beszélgettem, az út túloldalán eltekert biciklijével egy cigány fiú, N. pedig egyáltalán nem semlegesen, vagy kedvesen követte végig a tekintetével, miközben arról magyarázott, hogy az elmúlt időszakban a cigányok megélhetési bűncselekményeket követtek el, de „ezt most már nem megy”. 

Az örkényi cigány lakosság szerint nincsen helyi cigány-nem cigány konfliktus. Többen mondták, hogy nincs ilyen jellegű feszültség a lakosság körében, senki sem piszkálja őket, nyugodtan élnek. Nem cigány örkényiekkel is beszéltünk, akik szerint szintén nincsen kirívó etnikai alapú konfliktus a környéken. „Vannak tyúklopások, de hol nincsenek?” – hangzott egy középkorú nőtől. Többek szerint csupán arról van szó, hogy

K. nem szerette a cigányokat, meg másokat sem.

K.-t nagydarab, kopasz embernek írták le, aki egy helyi serrifnek képzelte magát: saját szakállára bírságolta meg az áruszállító kamionokat és vegzálta a cigányokat. Minderről szerettük volna megkérdezni őt is, azonban ottjártunkkor nem találtuk a házában. 

Milyen ember volt az áldozat?

Lakatos Pált Örkényben mindenki csak Tatiként ismerte. A 37 éves férfit úgy írták le, mint aki a légynek sem tudna ártani, csendes volt. Ismerői szerint a lopás is nagyon távol állt tőle, ugyanakkor a rendőrség azért ment ki a házához, mert visszaesőként 1 év 3 hónapra börtönbe kellett volna vonulnia falopás miatt, de ő többszöri megkeresésre sem volt hajlandó erre. Lakatos már korábban is ült börtönben, 3 vagy 5 évet, erről megoszlottak a vélemények. 

Azt viszont többen megerősítették, hogy nagyon szerették a helyi gyerekek, kiváló csúzlikat készített nekik, gyűjtötte az elhasznált focilabdákról a bőrt és a csúzlikészítéshez alkalmas fadarabokat. Halála előtt Lakatos állatokkal foglalkozott egy ismerőse tanyáján. 

Milyen volt a rendőri intézkedés? 

Lakatost a házától ötszáz méterre lőtték le. A szomszédságában lakott egyik testvére és több rokona, akik szerették volna megnézni az áldozatot, azonban a rendőrök még a közelébe sem engedték őket, majd hét-nyolc órányi helyszínelés után úgy vitték el a holttestet, hogy akkor sem nézhették meg az áldozatot. A hozzátartozók ezt úgy értékeltek, hogy

szabályosan ellopták Tatit. 

Ezután szállították Lakatos holttestét az újhartyáni halottasházba. A hozzátartozók ott már megnézhették, le is fotózták az áldozatot. A képek nem támasztják alá igazán sem a rendőrök, sem a rokonság sztoriját, viszont több kérdést is felvetnek.  

Az látszik rajtuk, hogy Lakatos teste csupa vér, vannak sérülések a fején, a fülén, a hátán, a mellkasán, a keze be van csomagolva, a test úgy merevedett meg, hogy jobb karját maga elé tartja, mintha a lövés pillanatában védekezni próbált volna. Ezekből a hozzátartozók arra következtettek, hogy Lakatost a lövés előtt vagy után megverték. N. János szerint viszont ha valakit közelről meglőnek egy 9 mm-es pisztollyal, akkor olyan nagy erővel zuhan a földre, hogy természetes, ha több helyen megüti magát. 

A képek alaján egyik elmélet sem túl életszerű, és egyik sem indokolja, hogy Lakatos testén miért van ennyi sérülés. Főleg azért nem, mert az áldozat homokos földre zuhant, nem betonra.

Másrészt az is nagyon meglepő lenne, ha a lövés előtt vagy után Lakatost püfölni kezdték volna a rendőrök. Pláne úgy, hogy közben nagyon sok ember van a közvetlen közelükben, ráadásul olyanok, akik nyilvánvalóan az áldozattal szimpatizálnak. 

Lakatos rokonai a helyszínelő rendőröktől azt hallották, hogy a férfi egy fa mögül támadt a rendőrre, a lövés után pedig úgy esett, hogy a fejsze maga alá került, ezért vannak vágások a hátán. Ez a verzió szintén nem tűnik túl valószínűnek, mint ahogy az is meglepő lenne, ha a rendőrök vagdosták volna össze. 

Egyáltalán nem egyértelmű tehát, hogy mi történt. Ami biztos: Lakatos családja már délelőtt feljelentette a rendőrt a dabasi ügyészségen. És az is, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség szerint viszont – az elsődleges adatok alapján – a rendőri fegyverhasználat önvédelemből történt és jogszerű volt.

Rovatok