Index Vakbarát Hírportál

Kilenc brit orvostanhallgató csatlakozhatott az Iszlám Államhoz

2015. március 22., vasárnap 21:28

Kilenc szudáni származású brit orvostanhallgatónak veszett nyoma Törökországban, és egy török tisztségviselő, valamint a brit sajtó vasárnapi értesülései szerint valószínűleg Szíriába mentek, hogy az Iszlám Állam kötelékében lássanak el egészségügyi feladatokat - közölte az MTI a BBC nyomán. 

Az öt férfi és négy nő családja kutat az egyetemisták után, elutaztak a török-szíriai határ közelébe is. A The Guardian és a BBC arról adott hírt, hogy a kilenc fiatal március 12-én a szudáni fővárosban, Kartúmban felszállt egy Törökországba tartó repülőgépre, majd a dél-törökországi Gaziantep városából szárazföldi úton Szíriába utazott tovább.

A medikus-csapathoz csatlakozott két másik szudáni származású orvostanhallgató is, egyikük Kanadából, másikuk az Egyesült Államokból érkezett a közel-keleti országba.

Ediboglu, a szíriai-török határ mentén fekvő Hatay tartomány képviselője képeket tett közzé Facebook-oldalán az eltűnt medikusokról.

Már korábban is előfordultak hasonló esetek: február 17-én például három, az interneten radikalizálódott brit diáklány a londoni Gatwick repülőtéren felszállt a Turkish Airlines török légitársaság Isztambulba tartó járatára, hogy a török-szíriai határon átkelve a terrorcsoport tagja lehessen.

Rovatok