Index Vakbarát Hírportál

Bűnösnek találták a gyerekre támadó moszkvai őrkutya gazdáját

2015. március 23., hétfő 15:37

A Budapest Környéki Törvényszék hétfőn meghozta az ítéletet annak a vecsési férfinak az ügyében, akinek a moszkvai őrkutyája, Timon súlyosan megsebesesített egy rollerező kislányt 2011 júniusában. Sz. Zoltánt bűnösnek találták életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett testi sértés vétségében, és ezért másfél év - két évre felfüggesztett - fogházra ítélték, közölte a bíróság. A férfi és az ügyvédje fellebbezett, ezért az ítélet még nem jogerős.

Az ügyben 2013 decemberében született már egy ítélet, akkor felmentették a kutya gazdáját, de azt a döntést a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és újra kellett kezdeni az eljárást.

A kislány megtámadásnak az ítélet szerint volt előzménye: az állatt többször is kiszökött az utcára, 2010 márcusában megharapta egy arra járó asszony karját, 2010 augusztusában pedig az udvaron harapott meg valakit. 2011. június 8-án délután aztán az elektromos kapu meghibásodott, amikor a vádlott hazaért, és miután beállt a kocsijával és bezárta, újra kinyílt.

Így szökött ki a kutya, és így támadhatott rá az épp az utcában rollerező ötéves kislányra. A gyerek épp a roller mellett állt, amikor a kutya ledöntötte a földre. A kislánnyal ott volt az apja is, neki sikerült végül lerúgnia a kutyát a gyerekről.

A kislány a fejét ért harapások miatt életveszélyes állapotba került. A sérülésekből azóta felépült, maradandó fogyatékosságot nem okoztak. Az újraindult per első tárgyalásán az édesapja úgy fogalmazott: a kislány túl kicsi volt ahhoz, hogy megértse, de elég nagy ahhoz, hogy elfogadja, ami vele történt. A vágások a feje hátsó részén vannak, a hosszú haja eltakarja azokat.

A bíróság az ítélet kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a támadásban egy ötéves kisgyerek sérült meg, akinél poszttraumás állapot is kialakult.

A moszkai őrkutyát, Timont az eset után veszélyes ebbé nyilvánították, nem sokkal később elpusztult. A gazdája beszerzett egy új kutyát: ugyanilyen fajtájút, az előző testvérét.

Rovatok