Index Vakbarát Hírportál

Tényleg Lipótmezőn lenne az új budapesti gigakórház?

2015. március 25., szerda 10:52

Déli pályaudvar, Nagyvárad tér, Megyeri híd környéke, Kelenföldi pályaudvar melletti üres telek, a Kútvölgyi bővítése és a Sportkórház felújítása: beindult az ötletelés, hol legyen a februárban bejelentett új gigakórház. A legújabb pletyka szerint a pszichiátria, az OPNI volt épületei is szóba kerültek.

Az InfoRádió úgy tudja: az új budapesti központi kórház megépítésére több elképzelés is szerepel az Emberi Erőforrások Minisztériumánál készült előterjesztésben, de valószínűleg a korábbi Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) adhat majd helyet az új intézménynek. Az egészségügyi államtitkárságnak március 31-ig kell kidolgoznia a részleteket. 

Az Index információi szerint a tárca több helyszínt is megvizsgált, de döntés egyelőre nincs a helyszínről.

Messze van és nem alkalmas

A hatalmas telken fekvő OPNI-t 2007-ben zárták be. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő azóta sem tudta értékesíteni. Az InfoRádió úgy értesült: a 40 hektáros területen álló épületet teljes egészében felújítanák is kibővítenék, egyúttal feltámasztanák az egykori pszichiátriai és neurológiai ellátást is. Az új kórház legalább 1000-1500 ágyas intézményként működne, hogy egy nagyszabású sportesemény sikeres magyarországi pályázata esetén hatalmas tömegek rövid időn belüli ellátását biztosítani tudja. A beruházás 30-40 milliárd forintba kerülne.

Nagy kérdés, hogy a közel 150 éves egykori lipótmezei tébolyda épülete mennyiben alkalmas egy modern kórház feladatainak ellátására. Kérdéses az is, hogy a szűk, kétsávos és általában forgalmas Hűvösvölgyi úton mennyi idő alatt érnének oda a mentők a kórházba a sürgős esetekkel.

Még a Déli pályaudvar is felmerült

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője február elején azt jelentette be, hogy budapesti képviselőik javaslatára úgy döntöttek: szükség van egy új, nagy fővárosi kórházra. Budapesti kórházvezetők és egészségügyi szakemberek akkor az Indexnek azt mondták: nagy szükség lenne egy új kórházra Budapesten.

Azóta több lehetséges helyszín is felmerült. Az Index úgy tudja, az egyik elképzelés szerint a kórház a kiürített Déli pályaudvarnál épülhetne meg. Korábban felmerült, hogy egy budai üres telken kezdenék meg a beruházást, de szóba került a Nagyvárad téri helyszín is, ahol a dél-pesti régiók kórházait vonnák össze, továbbá egy észak-pesti helyszín a Megyeri híd közelében.

Az InfoRádió szerint a minisztérium által kevésbé favorizált ötletek között van a Kelenföldi pályaudvarhoz közeli üres telkek egyike, vagy a Kútvölgyi tömb és annak bővítése egy új épülettel a Semmelweis Egyetemmel közös beruházásként. Szóba került a Sportkórház felújítása is, de a rádió szerint a kis ágyszám, illetve a kis méretű diagnosztika és labor miatt ezen beruházás megindításának kevés az esélye.  

Rovatok