Index Vakbarát Hírportál

Orbán nem fogja a bizottságnak cáfolni Simicska vádjait

2015. március 25., szerda 15:18 | aznap frissítve

A miniszterelnök levélben értesítette a nemzetbiztonsági bizottság elnökét arról, hogy nem vesz részt a testület csütörtöki ülésén, amelyre Simicska Lajos vádjai miatt hívták meg.

Mint ismert, Orbán Viktor egykori harcostársa, Simicska Lajos március 8-án azt mondta a Mandinernek, hogy a katonaság alatt tudta, hogy kiknek kellett jelenteniük róla, és köztük volt Orbán Viktor is. Mint mondta, ma már nem biztos abban, hogy Orbánt a katonaság után nem szervezték be.

A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke, Molnár Zsolt azért hívta meg a miniszterelnököt az ülésre, mert úgy vélte, minél előbb ki kell deríteni, hogy sérült-e Magyarország nemzeti szuverenitása. Orbán viszont a neki írt levelében azt állította, már a nyilvánosság előtt kifejtette álláspontját a kérdésről. Molnár sajnálatosnak és helytelennek nevezte, hogy Orbán nem megy el az ülésre, mert tisztáznia kellene az őt ért vádakat.

Orbán korábban azt mondta, hogy Simicskából a sértettség beszél, és az ő köreiben az ilyen állításokat nem cáfolni szokták, hanem visszautasítani. Egy hete a parlamentben egy jobbikos kérdésre azt válaszolta, hogy „minket figyeltek meg, rólunk jelentettek, de ezért soha nem kértünk morális elismerést”.

Most azt írta Molnár Zsoltnak, hogy azokat a politikai támadásokat és provokációkat, amelyek a múltat meg akarják hamisítani, és amelyek semmibe veszik a nyilvánvaló és dokumentált tényeket, abszurdnak és nevetségesnek tartom”; továbbá, hogy „mi, akik a kommunista rendszerrel szembeni ellenállásból érkeztünk a magyar politikába, a kommunista állambiztonság célszemélyei voltunk”.

Ugyanakkor Orbán most sem mondta ki egyértelműen, hogy nem jelentett senkiről.

Rovatok