Index Vakbarát Hírportál

Polt utasítást adott a szekszárdi választási csalás kinyomozására

2015. március 25., szerda 12:08

A legfőbb ügyész további nyomozásra utasította a tolnai ügyészséget az őszi szekszárdi választási csalás miatt, írja Polt Péter Heringes Anita szocialista képviselőnek írt válaszára hivatkozva az MTI.

A képviselő azt kifogásolta, hogy megszüntették a nyomozást abban az ügyben, amelyben a Pécsi Ítélőtábla már döntést hozott. Mint ismert, az ítélőtábla a tavaly októberi szekszárdi önkormányzati képviselőválasztás két választókerületében négy szavazókör eredményét semmisítette meg, mert bizonyítottnak találta, hogy ott a választópolgárokat szervezetten szállították és pénzt fizettek szavazataikért.

A bíróság bizonyítékként fogadta el az egyik szavazatszámláló bizottsági tag vallomását, amely szerint egy férfi legalább húszszor vitt embereket szavazni egy duplakabinos, platós terepjáróval, a Lungo Drom-jelölt pedig kétezer forintot fizetett a szavazatokért.

A történtek bűncselekmény gyanúját is felvetették, ezért Kurtyán Ferenc, az MSZP szekszárdi elnöke feljelentést tett a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon, az ügy elfogultság miatt a Baranya megyei rendőrséghez került, ahol január 13-án bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást.

Mint ismert, Szekszárdon négy szavazókörben ismételték meg a polgármester- és a képviselőválasztást is az LMP-s polgármesterjelölt, Hadházy Ákos felülvizsgálati kérelme alapján. A november 9-én megismételt választás nagyjából ugyanazt az eredményt hozta, mint az október 12-ei.

Rovatok