Index Vakbarát Hírportál

42 ezer menedékkérővel Magyarország a hetedik

2015. március 26., csütörtök 14:35

22 éve nem nyújtottak be ennyi menedékkérelmet a fejlett ipari országokban írja az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága csütörtökön közzétett jelentésében. Az okok közül a szervezet az iraki és szíriai háborút és más fegyveres konfliktusokat, emberijog-sértéseket emelt ki. Magyarország 42 ezer menedékkérővel a hetedik a 44 fejlett ipari ország listáján, de az öt legnagyobb befogadó országban adták be az összes új menedékkérelem 60 százalékát.

Az UNHCR Menekültügyi Trendek 2014 jelentése 866 ezerre becsüli a fejlett ipari országokban tavaly újonnan beterjesztett menedékkérelmek számát, ami 45 százalékos növekedés a 2013-ban regisztrált 596 ezer kérelemhez képest. A 2014-es szám 1992, azaz a bosznia-hercegovinai konfliktus kezdete óta a legmagasabb.

„A kilencvenes években a balkáni háborúk emberek százezreit tették menekültté és menedékkérővé” – António Guterres, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa. – „Ma világszerte olyan nagy számban zajlanak fegyveres konfliktusok, hogy a világ ismét hasonló kihívással néz szembe, különösképpen a drámai szíriai helyzet miatt. A válaszunknak pedig legalább olyan nagylelkűnek kell lennie, mint akkor volt.”

42 ezer menedékkérővel hetedik lett Magyarország

Közel 150 ezer menedékkérelmet nyújtottak be a világ fejlett ipari országaiban a Szíriából érkezők, azaz az összes kérelem mintegy egyötödét. Az irakiak 68 700 menedékkérelmet adtak be, azaz kétszer annyit, mint 2013-ban. A harmadik legnagyobb csoport hozzávetőleg 60 ezer kérelemmel az afgánoké, akik után Szerbia (és Koszovó) állampolgárai, majd pedig az eritreaiak következnek.

A 2014-ben legtöbb menedékkérelmet, több mint 173 ezret befogadó ipari ország Németország volt, ahol a kérelmek egynegyedét nyújtották be szíriaiak. Az Egyesült Államokban mintegy 121 200 menedékkérelmet adtak be, túlnyomórészt Mexikóból és más közép-amerikai országokból érkezők. Törökországban, amely ország 2014 végére több mint 1,5 millió szíriai menekültet fogadott be, tavaly 87,800 új menedékkérelem érkezett a hatóságokhoz, túlnyomórészt irakiaktól.

Az öt legnagyobb befogadó országban (Németországban, az Egyesült Államokban, Törökországban, Svédországban és Olaszországban) adták be az összes új menedékkérelem 60 százalékát.

Magyarország mintegy 42 ezer menedékkérővel a hetedik a 44 fejlett ipari ország 2014-es listáján, két helyet előrébb lépve 2013-hoz képest, és több mint megkétszerezve az akkori menedékkérelem-számot. Magyarország 2012-ben csupán a 23. volt a 44 fejlett ipari ország sorában. A tavalyi kérelmek túlnyomó részét, mintegy felét koszovóiak adták be, akik után az Afganisztánból, illetve a Szíriából érkezők voltak a második és a harmadik legtöbben. E három ország polgárai adták a Magyarországra érkezett menedékkérők 88 százalékát. A magyarországi menedékkérők túlnyomó többsége nem maradt az országban, hanem rövid idő után továbbutazott az Európai Unió valamely más tagországába.

Rovatok