Index Vakbarát Hírportál

Itt az újabb törésvonal a Fideszben

2015. március 26., csütörtök 09:23 | aznap frissítve

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a Kövér László által vezetett Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) szakmai egyeztető munkabizottsága is ellenzi a nemzeti parkokról szóló törvény tervezetét. A fideszes házelnök vezette testület ezért a javaslat visszavonását kezdeményezi. 

A tanács úgy vélte, hogy csökkenhet az oltalom alatt álló, állami tulajdonban és természetvédelmi területeken lévő birtokok védelme, ha a parlament elfogadja az állami földek vagyonkezeléséről szóló törvényhez benyújtott módosítást. Úgy ítélték meg, hogy a természetvédelmi érdekek mellett nemzeti örökségünk megőrzése is veszélybe kerülhet, ha a nemzeti parki igazgatóságok helyett a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez kerülnek a védett földterületek.

Az NFFT tehát annak a több mint 150 civil szervezetnek a pártjára állt, amelyek az országgyűlési képviselőknél lobbiznak azért, hogy ne támogassák a törvénytervezetet. A Greenpeace, a WWF, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Levegő Munkacsoport és más civil szervezetek úgy látják, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a birtokpolitikában érdekelt, ezért veszélyeztetné a természeti örökségünket, ha a védett földek hozzájuk kerülnének.

Hétfőn még félve jelentettük ki, hogy fideszes képviselők szembementek a saját minisztériumukkal, amikor a parlament fenntartható fejlődés bizottságában olyan módosító indítványt támogattak, amelyek megakadályoznák a nemzeti parkok földjének elherdálását. De a Kövér László vezette Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács állásfoglalása után már kimondható, hogy újabb törésvonal keletkezett a kormánypártban.

Rovatok