Index Vakbarát Hírportál

Nem szavazhatunk Orbán Várba költözéséről

2015. március 30., hétfő 19:50 | aznap frissítve

Március 15-én a civil tüntetők 19 kérdéses népszavazást jelentettek be, amit már korábban benyújtottak a Nemzeti Választási Bizottságnak. Öt napja hat kérdésből kettőt átengedtek, így a  tankötelezettség 18 évre emeléséről, illetve a kötelező kamarai tagdíj eltörléséről lehet referendumot tartani. 

Hétfőn azonban újabb hét kérdést vizsgáltak meg, de egyet sem engedtek át. Így nem lehet népszavazást tartani ezekről a kérdésekről:

A testület szerint némelyik kérdés nem volt egyértelmű, de probléma volt az is, hogy az adott kérdések nem tartoznak a Parlament hatáskörébe, illetve nemzetközi szerződést vagy az alaptörvényt érintenek.

A népszavazás kezdeményezője, a 60ezren a magánnyugdíjukért nevű Facebook-csoport vezető Vajda Zoltán azt mondta, hogy ahogy a múltkor elutasított négy kérdés esetében, úgy ennél a hatnál is bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be a Kúriához.

A maradék hat kérdésről április 13-ig kell döntenie a testületnek. A kérdések bármelyikéből leghamarabb jövőre lehet valós népszavazás.

Ahogy azt már megírtuk, a kormánypártok annyira megnehezítették a népszavazást, hogy most minden egyes kérdésnél 4 millió érvényes szavazatra lenne szükség ahhoz, hogy érvényes legyen a referendum, és 2 millió igen szavazat ahogy, hogy változás történjen, márpedig erre nincs túl sok esély. A szervezők szerint viszont a döntéshozókra egy közjogi értelemben eredménytelen népszavazással is nyomást lehet gyakorolni.

Rovatok