Index Vakbarát Hírportál

Felbonthatják az M4-es kivitelezési szerződéseit

2015. április 4., szombat 10:15

A szombati Népszabadság értesülései szerint a Miniszterelnökségen eldöntötték, hogy felbontják az M4-es autópálya kivitelezési szerződéseit. A lap azt állítja, információit "informálisan" a Miniszterelnökségről is megerősítették. A lépés nem meglepő, a kormányzat érezhetően nagyon szeretné - akár hazugság árán is-, ha nem a jelenlegi kivitelezők fejeznék be a projektet, esetleg az nem is valósulna meg - utalt erre csütörtökön Lázár János. A miniszter valószínűnek nevezte, hogy az M4-es nem épül meg, hanem az M5-ös kanyarodik majd el Szolnokig. 

A Népszabadság szerint a beruházási szerződések felbontása mögött az Orbán-Simicska háború húzódik, és az, hogy a Közgép is részt vesz a Abony - Fegyvernek közti szakasz megépítésében. 

A támogatási szerződések felbontásával kapcsolatban a Magyar Nemzet arra hívta fel a figyelmet, hogy Lázár János összevissza beszél. 2014 április 30-án az akkor még államtitkár Lázár a következőket írta Jávornak: 

Megítélésem szerint az M4-es autópálya-beruházás kilométerenkénti fajlagos költségének mértéke nem minősíthető irracionálisnak

Most csütörtökre már megváltozott az álláspontja:

A kormány is kíváncsi arra, hogyan sikerült az Alföldön négymilliárd forintból kihozni egy kilométer autópályát.

Egyébként mindkét lap emlékeztet arra, hogyha a kormány felbontja a szerződéseket, és nem fejezhetik be az autópályát, akkor az építő cégek (Colas–Swietelsky-konzorcium, a Közgép–A-Híd-konzorcium és a Strabag) valószínűleg perelni fognak. 

Rovatok