Index Vakbarát Hírportál

Le kellett állítani a paksi 3-as blokot

2015. április 10., péntek 10:25 | aznap frissítve

A Világgazdaság értesülése szerint műszaki probléma miatt le kellett állítani a paksi atomerőmű 3. blokkját március 31-jén. Egy eredeti szovjet alkatrész hibásodott meg. A 3-as blokk leállítása nem hatott ki a nukleáris biztonságra az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) közlése szerint.

A lap szerint a próbák és ellenőrzések után április 1-jén a késői órákban újra rákapcsolták az országos hálózatra a blokk generátorait. A 100 százalékos teljesítményt másnap hajnalban érte el. Az OAH a lapnak nem válaszolt arra a kérdésére, hogy mennyibe került a kárelhárítás. A pontos okokat és a felelősséget vizsgálat fogja megállapítani, ugyanakkor nem valószínű, hogy szándékosság vagy gondatlanság történt.

A Világgazdaság emlékeztet rá, hogy a 3-as blokkal már szeptemberben is probléma volt, a karbantartásra leállított egységet a tervezettnél csak később tudták újraindítani, mivel anyaghibát találtak a pihentető medence hűtőkörének csővezetékén. A javítások idén januárig tartottak, csak ezután helyezték üzembe a reaktorblokkot.

Az atomerőmű 1-es blokkjának április 4-én kezdődött meg a 48 napig tartó, éves felülvizsgálata. Az új fűtőelemek már a múlt hónap végén megérkeztek Oroszországból, a karbantartás során ezeket is cserélni fogják. A blokk újraindításáról az OAH dönt majd.

Rovatok