Index Vakbarát Hírportál

El ne mulassza beíratni a gyereket

2015. április 13., hétfő 17:29

Április 16-án 8-19 óráig, és április 17-én 8-18 óráig kell beíratniuk a szülőknek az általános iskolát szeptemberben megkezdő gyerekeiket.

Körzeti hely mindenkinek jut

Az ország 198 tankerülete lakókörzetekre van osztva, az iskoláknak először a rájuk osztott lakókörzetben életvitelszerűen élő – tehát nem a csupán papíron, mondjuk az ott lakó nagyszülőkhöz bejelentett – gyerekekkel kell feltölteniük az induló osztályokat.

Ha ezen felül is maradt helyük, akkor kezdhetik meg a kívülről jelentkezők felvételét. Felvételi vizsgát az általános iskolák nem tarthatnak.

Elsődlegesen a kedvezményes szempontok alapján jelentkezőket veszik fel – például azokat, akiknek egy testvérük már az intézményben tanul – ezután a többi kisiskolást. Ha azonban a jelentkezők száma több, mint az iskola befogadóképessége, akkor a körzeten kívüliek esetében leginkább sorsolással dönthetnek arról, hogy melyik iskolást veszik fel.

A megkérdezett tankerületek szerint saját körzetében mindenkinek kell, hogy jusson iskolai hely, bár volt, ahol elismerték: egyes tankerületekben a körzetek között az eloszlás egyenetlen.

A helyzet nem lett sokkal jobb, mint két évvel ezelőtt, amikor összetorlódtak a hatévesek és az óvodában egy évvel tovább maradt jelentkezők csoportjai, miután kötelezővé vált a gyermekek hat éves korban való beíratása. (Akkor a 96 ezer gyermekből csaknem kétezer nem tudott a körzetén belül beiratkozni.) Az a hullám elült, de azóta nőtt a hatévesek száma és néhány iskola megszűnése is szűkíthette egyes körzetekben a helyeket.

Két szék közt az iskolapad alá

Elméletileg szabad iskolaválasztás van: ha a szülő a lakókörzetén kívüli iskolát részesítené előnyben, akkor ezt kezdeményezheti,

de ebben az esetben is jelentkeznie kell a lakóhelye szerinti iskolánál. Ha ezt nem teszi meg, akkor az hivatalosan a beiratkozás elmulasztásának minősül.

– a mulasztás a törvény szerint akár 50 ezer forinttal is büntethető.

„Ha biztos abban, hogy a másik iskolában megkapja a gyerek a helyet, akkor ezt jelezheti a körzet szerinti iskolánál. De

ha másik iskolában még nincsen biztos döntés, akkor feltétlenül kérje, a körzete szerinti iskolánál, hogy erre való tekintettel tartsák fenn gyermeke számára a körzete alapján őt megillető helyet”

– javasolták az egyik tankerületnél, nehogy két szék között a pad alá essenek a szülők és a gyerekek.

Igaz, az Nemzeti közoktatási törvény vonatkozó pontja szerint „az általános iskola köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, aki életvitelszerűen az általános iskola körzetében lakik.”

Elméletileg ugyan adhatnak szándéknyilatkozatot a másik – tehát a lakókörzeten kívüli – iskolánál arról, hogy készek a felvételre, de ez nem kötelező. Ráadásul az iskolák is csak azután látják, hogy hány körzetes diákjuk lesz, ha az onnan más iskolákba jelentkezőkről már döntés született.

A tankerületeknél ezért javasolják a mielőbbi tisztánlátás érdekében azt is, hogy a szülők jelezzék a lakókörzetük szerinti iskolában azt is, ha gyermeküket felvették a kiszemelt, lakókörzeten kívüli iskolába.

A szülőknek a felvételi eljárási rend alapján a beiratkozáshoz magukkal kell vinniük:

Az adatokat az iskolák április 20-án, hétfőn összesítik, kedden pedig tankerületi igazgatói értekezletet hívnak össze, ahol az iskolák tájékoztatják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központok a felvételre, elutasításra, sorsolásra javasolt tanulókról. Ekkor határozzák meg az adott iskolában a 2015/2016. tanévben indítható első osztályok számát. Itt, szükség esetén dönthetnek az maximális osztálylétszám túllépésének engedélyezéséről is.

Rovatok