Index Vakbarát Hírportál

Anyjától kapta a fémhulladékot, mégis lefoglalták

2015. április 16., csütörtök 18:21

Két férfi szállított vashulladékot teherautóján, amikor a NAV ellenőrizta őket, majd az egész szállítmányt le is foglalta. Annak ellenére is, hogy a férfiak állították, hogy a lemezeket és a csöveket nem lopták, azt takarítás fejében kapták meg ingyen. 

A beol.hu cikke szerint a Sarkadról Békáscsabára utazó vasakat egy házfelújításon kapták, a munkáért cserébe. 

A helyzetet nehezíti, hogy a családi viszonyok miatt szerződést nem írtak a vasról, gondolván, hogy a szóbeli megállapodás is elég.

Anyukájától kapta

Édesanyám a vállalkozása révén bérelt ki egy ingatlant, amit már vagy húsz éve nem használt senki, onnan takarítottam ki ezt a rengeteg fémhulladékot. Ezért cserébe meg is kaptam azokat. Úgy gondoltam, hogy leadom őket a méh-telepen – mondta a lapnak Plaszkó István. 

Mendel István, aki az autót vezette, hozzátette, hogy a gyulai ellenőrzés során a NAV munkatársai elvették nemcsak az ő, hanem a gépkocsi okmányait is, így azok nélkül, az adóhatóság felvezetésével szállították be a fémhulladékot Békéscsabára, az egyik méh-telepre. 

Életszerűnek kell lennie

Az adóhatóság azt állította, hogy joggal léptek fel: A fémkereskedelmi hatóságnak a fémkereskedelmi engedélyköteles anyagokra vonatkozó szabályok ellenőrzése érdekében lehetősége van megállítani a járműveket, ellenőrizni a szállítmányokat, a szállítási okmányokat, így különösen az anyagkísérő okmányt, a számlát, a szállítólevelet, valamint a fémkereskedelmi engedélyköteles anyagok mennyiségét, eredetét.

Azt ugyanakkor elismerték, hogy a szóbeli megállapodást is el kell fogadniuk, ha az életszerű. 

Amennyiben viszont nem lehet a szállított fémhulladék eredetét minden kétséget kizáróan megállapítani, az intézkedő pénzügyőröknek lehetősége van a tényállás tisztázása érdekében a szállított fémhulladékot lefoglalni.

Rovatok