Index Vakbarát Hírportál

Egész mással van baja az EU-nak, mint amit a kormány állít

2015. április 16., csütörtök 09:48

A kormány szerint az EU-s beruházások magyarországi finanszírozását Brüsszel azért állította le, mert technikai jellegű problémák vannak a pályázatok elbírálási rendszerében, amit készen örököltek a szocialista kormányoktól. A szerdai bejelentés alapján 700 milliárd forintot érint a döntés.

A 444.hu-hoz eljutott vizsgálati anyagból azonban kiderült: nem általános szintű rendszerhibákról van szó, Brüsszelnek sokkal inkább azzal van baja, hogy konkrét cégekre írtak ki rendszeresen pályázatokat. A brüsszeli büntetést – ami a 700 milliárd forintos EU-s finanszírozás tíz százalékával egyenlő – nem általános, technikai jellegű problémák, hanem konkrét pályázatok miatt szabták ki.

2014 elején a kormány átszabta az EU-s pályázatokat érintő pénzosztási rendszert. A kifizetéseket áprilistól augusztusig le is állította a kormány, hogy utána már az új rendszerben számlázzon. Az Európai Bizottság auditorai azonban lehangoló képet adtak novemberben: az átnézett 55 pályázatból 16 megbukott. Nyolc pályázónak még nem fizetett a kormány, így a büntetést csak a már kifizetett pályázatok alapján szabta ki Brüsszel: négymilliárd forintot.

Ebben volt a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet által 2011-ben megrendelt szoftverek ügye. Ez mindössze 1,8 millió forint volt, ám a Right Solutions nem adta át a forráskódot, így frissíteni csak az ő közreműködésével lehetett. A Right Slolutions 2013-ban eladta a forráskódot egymillió forintért az LDAP Kft.-nek. A cég jó üzletet csinált: valószínűleg számított rá, hogy lesz EU-s pénz a szoftver frissítésére, így a forráskód birtokában el is vállalta a feladatot 78 millió forintért. Azaz 44-szer annyiért frissített, mint amennyibe maga a program került.

A csepeli szabadkikötő fejlesztése is szemet szúrt Brüsszelnek. A megbízást a Közgép nyerte el, bár a kiírás alapján más nem is nagyon nyerhetett volna. A vizsgálat kifogásolta a pályázat indokolatlan követelményeit is. Például, hogy a kikötőn dolgozó cégnek vasútépítési tapasztalata legyen. Brüsszel itt 633 millió forintos büntetést írt elő.

De kifogásolták azt is, hogy

Mindez összesen 1,9 milliárd forint büntetést vont maga után.

Brüsszel szerint valóban van rendszerszintű hiba is: indokolatlanul szűkre szabják a magyar közbeszerzési rendszerben a pályázók körét – ehhez volt szükség az indokolatlan referenciákra –, és  nagyon szűk határidőket szabnak meg. Végeredményben a megbízások sokkal drágábban teljesülnek, mint lehetne. Az EU által novemberben vizsgált 55 pályázat esetében 11-nél 46 százalékos túlköltekezést regisztrált.

Ezek után akár további programok felfüggesztésére is sor kerülhet, és az sem biztos, hogy Magyarország a mostani intézményrendszerrel hozzáférhet a 2014–2020-as ciklus uniós pénzeihez.

Rovatok