Index Vakbarát Hírportál

Nem nézett ki jól a leves: betiltotta saját filmjét a református zsinat

2015. április 22., szerda 14:01

Több millió forintot költött a református egyház a 2015-ös 1%-os szja-kampány videójának legyártatására, a filmet azonban mégsem fogják bemutatni. Az egyház új vezetése, köztük Szabó István püspök úgy látta, hogy a filmben szereplő szimbolikus étel, a leves túl üres, és a színe sem jó. Szabó püspök 2012-ben is be akarta tiltani az egyház nagy közönségsikert arató karácsonyi filmjét, akkor azonban az időközben leköszönt Bölcskei Gusztáv megvédte a Jézus születését napjainkba helyező alkotást.

Az idén nem lesz kampányfilmje a református egyháznak a személyi jövedelemadó 1%-os felajánlásainak gyűjtéséhez.

Az egyház a katolikusokkal együtt kedden indította be egy hónapos pénzszerző kampányát: Szabó István református püspök, a zsinat lelkészi elnöke és Spányi Antal székesfehérvári püspök, a Katolikus Karitász elnöke közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a történelmi egyházaknak nyújtott adományok fontosságára.

Inkább fizetnek, de ne lássa senki

A napokban viszont Szabó püspök és a református zsinat elnöksége letiltotta a televíziós és internetes bemutatásra szánt társadalmi célú reklámfilmet, ami a legfontosabb szerepet játszotta volna a támogatások gyűjtésében. Információink szerint az egyházvezetés úgy döntött, hogy inkább kifizetik a többmilliós előállítási költséget a lényegében teljesen kész filmért, csak ne kerüljön a közönség elé.

A filmet még az egyház előző vezetése rendelte meg, az előkészítő munkákról januárban döntöttek, február közepén pedig lezajlott a forgatás is. Mivel Bölcskei Gusztáv, a zsinat lelkészi elnöke már csak ügyvezetőként ténykedett, ezért a négy egyházkerület régi-új püspökeit, köztük Szabó püspököt is bevonták az előkészítésbe, a munka megkezdése előtt ők is megismerhették a koncepciót. Közben februárban Bölcskei Gusztáv helyett Szabó Istvánt, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökét választották meg a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökévé.

A szöveget már Szabó püspök láttamozta

A forgatókönyvet, a film tartalmát és szövegezését az elmúlt hetekben többször újra megtárgyalták az egyház vezető fórumain. Sőt, a filmben elhangzó narrációt Szabó István észrevételei alapján véglegesítették.

A betiltott 1% videó a reformátusoknál

Ennek ellenére az új zsinati elnök és az elnökség a múlt héten végül érdemi kifogások nélkül leállította a projektet. Úgy tudjuk, hogy Szabó Istvánék konkrét kifogásként azt hozták fel, hogy

az egyházat szimbolizáló asztalnál kiosztott húsleves nem nézett ki jól, félrevezető volt a színe, híg és üres volt, még tészta sem úszkált benne.

A reformátusok az elmúlt években többször is meglepő és provokatív kampányfilmekkel álltak elő. Az 1%-os kampányok mellett három éve karácsonykor bemutatták A fiú című négyperces rövidfilmet, amely napjainkba helyezte át Jézus születését, és királyok helyett egy kurva és pár kamionos örült benne a Megváltó érkezésének.

A Szabó püspök vezette Dunamelléki Református Egyházkerület akkor is elégedetlen volt az alkotással, sőt be is akarta tiltani A fiú című filmet, pedig rendkívül pozitív fogadtatása volt a nézők körében. „Nem tudjuk méltányolni azt a szándékot, amely egy meghökkentő filmmel akarja az olvasókat és nézőket a karácsony üzenete iránti érdeklődésre felébreszteni, mert a meghökkentés már-már a blaszfémia határát súrolja, sőt némelyek szerint át is lépi” – írta az egyházkerület, határozottan kérve a film eltávolítását a Református.hu honlapról.

Bölcskei Gusztáv akkor hosszú nyílt levélben megvédte a filmet, és magára vállalt minden felelősséget, hozzátéve: „Tudatában vagyok annak, hogy ez a film a sokféleképpen elmondható karácsonyi történet sajátos megközelítése. Kérem, hogy Önök is azzal a lelkülettel fogadják, amelyre a Zsinati Tanács legutóbbi ülésén is utaltam, hogy közös döntéseinket előkészítő és kísérő vitáinkban egymásról jót is feltételezzünk.”

Szabó Istvánnak azonban nem csak a karácsonyi filmmel volt gondja, a 2011-es 1%-os kampányfilmet is kritizálta. Akkor az volt az ellenvetése, hogy az orwelli hangulatú film egyáltalán nem ösztönöz a felajánlásra. A számok viszont nem őt igazolták. A történelmi egyházak körében a reformátusoknak nőtt a legnagyobb mértékben az adózók száma.

Rovatok