Index Vakbarát Hírportál

Kövér László a Fidesz kommunikációját szidta

2015. április 23., csütörtök 20:40

A Fidesz már elveszített egy választást a rossz kommunikáció miatt - emiatt aggódik Kövér László házelnök, aki szerint nincsenek nagy törésvonalak a párton és a kormányon belül. Csak az ellenzék annyira gyenge, hogy a média minden kormányzati vitával ezért jobban foglalkozik.

A jó kormányzás ellenére nincs igazán jól működő kormányzati és pártkommunikáció - mondta a házelnök, a kormánypárt választmányi elnöke csütörtökön az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Fidesz ezt egyszer már nem vette tudomásul, aminek következtében 2002-ben annak ellenére vesztett, hogy a többség szerint jól kormányzott.

Kövér László, a Fidesz három megnyert választás után mért népszerűségcsökkenését párhuzamba állította Winston Churchill esetével, aki a második világháború megnyerése után pár hónappal elvesztette a választást munkáspárti kihívójával szemben. A politikus ezt azzal magyarázta, hogy a választók természetesnek érzik az elért eredményeket, amíg azokat nem fenyegeti semmi. 

"Általában a problémák, a hibák ott szoktak bekövetkezni, amikor mindenki a másikra néz, hogy akkor most ezt ki rontotta el, és most szerintem ez a helyzet" - fogalmazott Kövér László házelnök, aki egyben a Fidesz választmányának vezetője is.

Szerinte a kormánynak és a Fidesznek a három 2014-ben megnyert választást követően kellett volna egy számvetést készítenie, hogy a következő három és fél évet hogyan képzeli el. Sajnálja, hogy ez nem történt meg.

A kormánynak és a Fidesznek számvetést kellett volna készítenie arról, hogy a következő három és fél évben mit szeretne elérni és miben kéri ehhez az emberek közreműködését - mondta Kövér László, aki szerint ehelyett a kormánypárt néhány hibás döntést hozott. Példaként említette az internetadót, amelynél nem is számítottak ellenreakciókra, de voltak olyan "helytálló és okos döntések", mint például az útdíj átalakítása, amelyet "érthetetlenül rosszul" kommunikáltak.

És a fiatalok sem elég aktívak

A belső feszültségekről Kövér azt mondta, nem léteznek ilyenek. "Nincsen néven nevezhető belső törésvonal sem a Fideszben, sem a kormányban" - jelentette ki Kövér László, megjegyezve, "néhány kormányzati tisztségviselő nem szerencsés nyilatkozata" miatt lehet, hogy ezt sokan nem hiszik el.

A házelnök szerint az ellenzék gyengesége miatt a média minden korábban figyelemre sem méltatott vitát felnagyít, ezek azonban csak a demokráciában természetes véleménykülönbségek, amelyek alapvetően a költségvetési források minisztériumok között elosztásáról szólnak.

Habár szerinte nincsenek belső törésvonalak, Kövér azért tett néhány rosszalló megjegyzést a Fidelitasra. Szerinte ugyanis a fiatalabb generáció közéletileg és politikailag nem elég aktív. Jobban örült volna, ha a Fidelitasban, vagy az ifjúsági tagozatban a mostani hoz képest több fiatal aktív és követel magának helyet.

"Keveslem azokat a generációs konfliktusokat, amelyek a Fideszben vannak". A választmányi elnök szerint az ilyen konfliktusok hiánya azt mutatja, hogy nincs igazi verseny, "egészséges konkurenciaharc" a Fideszen belül, ami mögött az állhat, hogy az elmúlt huszonöt évben nem sikerült felkelteniük a náluk fiatalabbak érdeklődését a politika iránt.

Kövér emellett beszélt több aktuális témáról:

Rovatok