Index Vakbarát Hírportál

A gyakorlóiskolák nem értik az Emmi kavarását

2015. április 24., péntek 19:40

Értetlenül áll egyes gyakorlóiskolák fenntartó váltásának tervezete előtt a Gyakorlóiskolák Iskolaszövetsége. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a héten jelentette be, hogy a 25-ből kilenc gyakorlóiskolát elvesznek a fenntartó egyetemektől, mert úgy látták, a gyakorlóiskola „nem támogatja” az egyetemi, főiskolai pedagógusképzést, mivel nem oktat ott elég pedagógushallgató.

A gyakorlóiskolákat tömörítő szövetség egy kétnapos értekezleten tárgyalta meg a kialakult helyzetet, majd egy pénteki közleményben arra kérték Balog Zoltánt, az Emmi-t vezető minisztert, hogy érdemben vitassa meg az iskolák KLIK-be olvasztásának problémáját velük, mert ez eddig még nem történt meg.

Egyik gyakorlóiskola sem szűnik meg, de ezeknek az iskoláknak felajánlják, hogy az egyetemektől átveszi őket a Klik. Az Emmi szerint "a lépés nem okozna komoly változást". A miniszternek a törvény szerint május végéig kell döntenie erről.  "Addig minden érintett felsőoktatási intézmény véleményezi az államtitkárság kezdeményezését, és a döntést ennek figyelembe vételével – az intézményekkel lefolytatott egyeztetés után – hozza majd meg a tárca" - írta az Emmi.

Gyakorlóiskolák Iskolaszövetségének 25 iskola tagja. Ezekben az iskolákban 18 ezer diák tanul. Az iskolákban 1719 pedagógus tanít, akik közül 786 szakvezető. Az egyetemek fenntartásában ezenkívül több gyakorlóóvoda is van.  

Rovatok