nonono

Index Vakbarát Hírportál

Vona: A Fidesz a Jobbik hangszerein játszik a halálbüntetés kérdésében

2015. április 28., kedd 20:22 | aznap frissítve

Legitimnek tartja a halálbüntetésről szóló vitát a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal kedden az M1-en azt mondta: ha egy fiatal eladólányt 22 ezer forintért meggyilkolnak, akkor az embernek automatikusan az jut eszébe, hogy "az ilyen ember megérdemelné a halálbüntetést".

A frakcióvezető szerint legitim a halálbüntetésről szóló vita, mert erről a magyar társadalomnak nem volt módja dönteni. Magyarországon ugyanis nem népszavazás, nem a parlament törölte el a halálbüntetést, hanem az Alkotmánybíróság.

Rogán szerint a politikában vannak olyanok, akik "liberálisabbak a büntetőjog szabályai terén", velük szemben a Fidesz a szigorúságot képviseli. A három csapás törvénye miatt ma Magyarországon hétezerrel többen vannak börtönben, mint 2010-ben, és nem azért, mert ennyivel többen követtek el bűncselekményeket, hanem azért, mert hosszabb ideig tartják fogva a bűnismétlőket. Egyre többen vannak azok is, akik tényleges életfogytiglani büntetésüket töltik, mondta Rogán.

Orbán Viktor miniszterelnök keddi pécsi látogatásán a napokban történt kaposvári dohánybolti gyilkosságra utalva azt mondta: napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Szavai szerint néhány éve azt hitték, a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglani büntetést, de ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő. A kormányfő szerint a bűnözők előtt világossá kell tenni: Magyarország nem riad vissza semmitől, ha az állampolgárai védelméről van szó.

Az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért nem hiszi, hogy a büntetés mértékének van visszatartó ereje. A Demokratikus Koalíció és az Együtt - A Korszakváltók Pártja úgy vélte: a kormányfő a Jobbiknak tett gesztust, és Európában sehol sincs halálbüntetés.

A Jobbik elnöke viszont igennel szavazna egy, a halálbüntetésről szóló népszavazáson. Vona Gábor azonban nem tartja hitelesnek Orbán Viktor szavait. Szerinte a miniszterelnök a tapolcai választásból azt a következtetést vonta le, hogy meg kell próbálni "a Jobbik hangszerein játszani és jobbikos témákat elvenni". Álláspontja szerint a kormányfő anélkül, hogy komolyan gondolná vagy valóban társadalmi vitát akarna kezdeményezni, bedobta a témát és "felül ennek a népszerűségi hullámaira".

Vona úgy látja: a Jobbik évek óta következetesen vallja, hogy a halálbüntetésről társadalmi vita, akár egy ügydöntő népszavazás kell. Vona szerint el kell dönteni, mi fontosabb, néhány nemzetközi szerződés vagy a magyar emberek élete. Ez nem az Európai Unióból való kiválást jelenti, hanem európai szinten is fel kell vetni a kérdést, mondta a Jobbik elnöke.  

Múlt szerdán Kaposváron huszonkétezer forintért ölték meg egy trafik alkalmazottját. A 20 éves sántosi férfi a bevétel átadása után egy késsel azért sebezte halálra a 20 éves eladónőt, hogy ne tudja értesíteni a rendőrséget. A gyilkossággal gyanúsított, csütörtök délután elfogott férfi részletes beismerő vallomást tett. Azt mondta, azért rabolta ki a trafikot, mert el akart költözni otthonról, új életet akart kezdeni. A rendőrség a férfi ellen eljárást indított különösen kegyetlen módon, előre kitervelten és nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt.

Rovatok