Index Vakbarát Hírportál

S. Ábel öt évet kapott első fokon

2015. április 29., szerda 21:45

Öt év börtönre ítélte első fokon S. Ábelt egy budapesti gyorsétteremben 2013 augusztusában történt lövöldözés miatt, a korábban más eljárásban 22 rendbeli emberölés előkészületével is vádolt fiatalembert a Budai Központi Kerületi Bíróság szerdán - közölte Futó Barnabás ügyvéd az MTI-vel.

Felmentésért fellebbeznek, így a Fővárosi Törvényszéken folytatódik a per.

10 milliót kérnek az előzőért

A korábbi ügy miatt pedig, amiben ügyfele 21 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, holott végül csak 50 nap közérdekű munkára ítélték, nemrég nyújtották be a sok tízmilliós kártalanítási keresetet a magyar állam ellen.

A gyorséttermi lövöldözés vádirata szerint S. Ábel 2013 augusztusában Budapesten, a Móricz Zsigmond körtéri McDonald's-ban több lövést adott le a mennyezetre. Személyi sérülés nem történt, a fiatalembert néhány órával később a tetthelytől néhány száz méterre, egy egészségügyi intézmény bejáratánál fogták el.

Futó Barnabás elmondta, hogy szerdán az elsőfokú bíróság lőfegyverrel visszaélés és fegyveresen elkövetett garázdaság miatt mondta ki védence bűnösségét. E bűncselekmények miatt a törvény szerint halmazatban akár 11 éves szabadságvesztés is kiszabható. A bíróság figyelembe véve többek között azt is, hogy S. Ábel beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott, 5 évet szabott ki.

Nem volt-e muzeális

A fellebbezésben többek között arra hivatkoznak, hogy a fegyverszakértő nem tudta eldönteni, hogy valóban, a büntetőjog szerint is lőfegyvernek számító eszközzel adtak le lövéseket a gyorsbüfében, vagy valamilyen más, például elöltöltős, muzeális jellegű pisztollyal, továbbá nem bizonyított, hogy egyáltalán a vádlott adta-e le a lövéseket, illetve, hogy a fegyver tartósan az elkövető birtokában volt, e nélkül pedig nem állapítható meg a lőfegyverrel visszaélés.

A 28 éves S. Ábel jelen ügyben már 19 hónapja előzetes letartóztatásban van, ezt az elsőfokú bíróság szerdán meghosszabbította.

Rovatok