Index Vakbarát Hírportál

A jogászok kezébe került az ország

2015. április 30., csütörtök 11:11 | aznap frissítve

Május 2-án, szombaton lesz huszonöt éve, hogy megalakult a rendszerváltás után az első szabadon választott parlament. Akkor még 386 tagú volt, most 199 képviselőnk van. A bajusz nagyobb divat volt, a fiatalság nem volt kizáró ok, és akkor még nem szavaztak, hanem bekerültek határon túl születettek a parlamentbe. Összehasonlítottuk a mostani országgyűlést a huszonöt évvel ezelőttivel.

Kéri Kálmán nyugalmazott pincemester és vezérezredes, az MDF országos listáján mandátumot szerzett parlamenti képviselő 88 éves 10 hónapos és 7 napos volt, amikor 1990. május 2-án megalakult a magyar parlament (1994-ben egy nappal a parlamenti ciklus lejárta előtt halt meg). Ő volt a 386 tagú országgyűlés legidősebb tagja, így az alakuláskor annak korelnöke.

Az egy éve, május 6-án felállt mostani, már csak 199 tagú parlament korelnöke az akkor 78 éves 5 hónapos és 4 napos Turi-Kovács Béla (Fidesz) volt úszómester és miniszter. (Egyébként a 25 éve kezdődött rendszerváltozás óta a korelnököt mindig a jobboldal adta, az MDF-es Kéri után kétszer az előbb KDNP-s, majd fideszes Varga László, utána kétszer a fideszes Horváth János, és most Turi-Kovács).

Ha azonban a korelnökök közti tízéves korkülönbségből bárki is arra következtetne, hogy a mai (vagyis a tavaly megalakult) országgyűlés fiatalabb, mint az akkori volt, nagyot tévedne. Nemcsak a 80 fölöttiek tűntek ugyanis el – abban a parlamentben még egy 1901-es születésű képviselő volt, az MSZP-s Demény Pál –, hanem lényegében a 30 alatti generáció is. Akkor az a Glattfelder Béla volt a legfiatalabb képviselő, aki a parlament alakulása után néhány nappal lett 23 éves, és rajta kívül még 32 huszonéves képviselő ült a törvényhozásban (összesen a képviselők 8,55 százaléka). A 2014-ben alakuló országgyűlésben 27 évesen 2 hónaposan 1 naposan Dúró Dóra volt a legfiatalabb képviselő (négy évvel korábban szintén ő), és rajta kívül csak hárman ültek a parlamentben 30 alattiak (az összes képviselő két és fél százaléka). Szintén árulkodó adat az országgyűlés elöregedéséről, hogy 1990-ben a képviselők több mint 70 százaléka 50 év alatti volt, míg a 2014-es parlamentben már csak 58 százalék volt ez az arány.

És hogy hogyan változott még 25 év alatt az országgyűlés? Az alábbi infografikánkról sok minden kiderül.

Mivel egy pixel többet mond ezer szónál, nagyon nem is magyarázzuk túl, csak néhány érdekességet megemlítenénk felsorolásszerűen.

Rovatok