Index Vakbarát Hírportál

Átnevezik a szegedi Ságvári Endre iskolákat

2015. május 1., péntek 11:22

Szegeden összevonják a Ságvári Endre általános iskolát és a Ságvári Endre középiskolát, hogy aztán a megszülető intézmény SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium néven működjön tovább, írta a Delmagyar.hu. A lap információi szerint a döntést már bejelentették a tanároknak, akikkel azt is közölték, hogy az összevonás nem fog elbocsátásokkal járni. 

Ha valóban megtörténik az átnevezés, akkor 60 év után került ki a szegedi iskolák nevéből Ságvári Endre, aki antifasiszta ellenálló volt, amíg 1944-ben lelőtte egy csendőr. Szegeden tüntetést is szerveztek azért, hogy nem vegyék el az iskoláktól a Ságvári nevet, Facebookon pedig több mint tízezren csatlakoztak a megmaradás mellett kiálló oldalhoz. 

Az átnevezés előzménye, hogy Rétvári Bence KDNP-s politikus nem tartotta helyén valónak, hogy a negyvenes évek illegális kommunista mozgalmának tagjáról van elnevezve egy oktatási intézmény. Rétvári ezzel kapcsolatos gondolatait a jobbikos Szávai István kérdésére válaszolva fejtette ki. A tavaly életbe lépett felsőoktatási törvény szerint az iskolák nevéről az oktatásért felelős miniszter, Balog Zoltán dönthet. 

Rovatok